IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook, Twitter, Wikipedia и медийни сайтове не работят в Русия

Думата ще разгледа законопроект, предвиждащ до 15 години затвор за всяка публикация на „фалшиви новини", свързани с руските въоръжени сили

08:58 | 04.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images</em></p>

Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Facebook  и множество медийни уебсайтове са частично недостъпни в Русия, тъй като властите се борят с критичните гласове, предава AFP.

Журналистите на агенцията в Москва са нямали достъп до Facebook, както и до сайтовете на медиите „Медуза“, Deutsche Welle, RFE-RL и рускоезичната служба на BBC. Мониторинговата неправителствена организация GlobalCheck също съобщи, че сайтовете са частично изключени.

Според GlobalCheck „Медуза“ е достъпна за 17% от населението в Русия, BBC - за 17%, Радио "Свобода" - за 0%, Deutsche Welle - за 0%, а социалните мрежи Facebook - за 37% и Twitter - за 17%. Wikipedia и магазините за приложения App Store и Google Play също не са достъпни за повечето руснаци.

Ресурсите се блокират от клиентите на почти всички доставчици на гръбначни мрежи, с изключение на „Ростелеком“ (това не се отнася за Радио Свобода и Deutsche Welle). Според GlobalCheck блокирането става чрез TSPU - техническо средство за противодействие на заплахите. Това е комплекс, който позволява да се ограничи достъпът до информация, чието разпространение е забранено в Русия. Повечето от тях обаче не са били блокирани или забранени, нито пък са получили нареждане от „Роскомнадзор” или са добавени в регистъра му на „забранените сайтове".

В своя акаунт в Telegram независимата медия „Медуза“ заяви, че сайтът ѝ вече не е достъпен за „някои от потребителите" в Русия, но добави, че не е получила уведомление от властите за блокиране.

След нахлуването на Москва в Украйна миналата седмица руските власти засилиха натиска срещу независимите медии, въпреки че свободата на печата в страната и без това е ограничена.

По-рано тази седмица главният прокурор на Русия нареди на медийния надзор в страната да „ограничи достъпа" до либералната радиостанция "Ехото на Москва" и независимия телевизионен канал „Дождь".

Спирането на тези канали се дължи на факта, че те отказаха да се присъединят към официалната линия по отношение на войната в Украйна.

Според Кремъл действията в съседна Украйна са военна операция, а не инвазия, която има за цел да защити Русия от Запада и рускоезичните от „геноцид".

Десетки журналисти и издания - включително „Дождь" - наскоро бяха обявени от властите за "чуждестранни агенти".

Статутът е термин от съветската епоха и задължава тези, които са получили този етикет, да разкриват източниците на финансиране и да обозначават публикациите - включително публикациите в социалните медии - с етикет или ще бъдат глобявани.

Законопроект, предвиждащ до 15 години затвор за всяка публикация на „фалшиви новини", свързани с руските въоръжени сили, ще бъде разгледан в Думата на извънредно заседание в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
analog
преди 2 години
Руските управници се връщат към това, което исторически са правили най-добре - тероризиране на собственото си население, борба с врага отвътре. Ще трябват нови лагери в Сибир и строителството ще дръпне икономиката напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 2 години
трудно, трудно... колко да е трудно, питай Китай! изобщо не е трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
deaf
преди 2 години
Руснаците вътре в Русия няма да може да пишат свободно,защото ги чака затвор до 15 години,но отвън вероятно ще може да се пише и да влиза информацията вътре в Русия.На моята кабелна хващам всички руски телевизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Трудно се налага цензура в интернет, всеки с що-годе базови познания може да мине през чужд VPN и да заобиколи цензурата по територия. Друг е въпроса , че цензурата е едно много демократично средство за въздействие на масите, прилагано масово и в ЕС. То и при нас в БГ-то спряха няколко руски телевизии, демокрация в пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още