IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални призова за "рекламна кампания" срещу пропагандата

Ако наистина подкрепата за Путин в Русия е толкова висока, щеше ли да е нужно властите да блокират социалните мрежи и независимите медии, пита той

20:00 | 15.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Намиращият се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални призова западните правителства и американските интернет корпорации да открият „информационен фронт" в Русия. В послание до редица западни лидери и главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг Навални написа в Twitter, че те трябва да „разбият пропагандата" на руския президент Владимир Путин „с помощта на възможностите за реклама в социалните медии". И повтори: „Нуждаем се от реклама, много реклама“, предава AFP.

„Комбинацията от наистина безумна пропаганда по всички канали 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, затварянето и блокирането на независими медии и уебсайтове започва да дава резултат", пише той. „Факт е, че по-голямата част от руските граждани имат напълно изкривена представа за това, което се случва в Украйна“.

Проучванията на общественото мнение, според които подкрепата за Путин се е увеличила напоследък, обаче бяха определени от Навални като „лъжи“. Само за месец и половина Русия е „закрила и блокирала всички независими медии, включително и по-предпазливите", така че Навални пита: „Щеше ли това да е необходимо, ако войната с Украйна наистина се радваше на такава подкрепа?". Според социологическо проучване от края на март подкрепата за Путин и войната в Украйна сред руското население е около 80%.

Призив към Байдън и Джонсън

Навални пише, че повечето граждани на Русия не знаят какво точно се случва в Украйна. Според тях Путин води „малка, много успешна война с много малко кръвопролития“. Собствените му войници са възхвалявани като герои, а вината за цивилните жертви на войната се хвърля върху „безмилостните нацисти и Запада". А победата била необходима, за да се предотврати „трета световна война", пише Навални по повод пропагандата на Кремъл.

Самият Кремъл нарича инвазията в Украйна „специална военна операция". На медиите е забранено да споменават термина „война“ като такава под заплаха от наказание. Руското правителство оправдава нахлуването в Украйна, наред с други неща, с „денацификацията" на страната. От 24 февруари насам властите последователно блокираха Twitter, Instagram и повечето независими медии.

„Да, може да се каже, че мнозина, които вярват на пропагандата, са щастливи да бъдат измамени", пише Навални. „Те не са склонни да направят дори най-елементарното усилие да чуят алтернативно мнение“. Възможността обаче се крие във факта, че мнозинството руснаци продължават да използват Youtube, Instagram, Whatsapp, Google или Facebook - въпреки блокадите. Затова Навални предлага „рекламна кампания" с реклами в различни западни онлайн услуги.

Критикът на Кремъл призовава президента на САЩ Джо Байдън, британския министър-председател Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да „разбият пропагандата на Путин" чрез реклами в социалните медии. И е убеден: „Дори ако такава реклама бъде закупена на пълната търговска цена, цената ѝ ще бъде смешна в сравнение с цената на тази война“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още