IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг ще свидетелства по делото за поверителност на Cambridge Analytica

Главният изпълнителен директор ще дава показания в продължение на до 6 часа, Шерил Сандбърг – на до 5

09:37 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандбърг ще дадат показания по дело, в което се твърди, че Facebook незаконно е споделил потребителски данни с изследователската фирма Cambridge Analytica.

Потребители подадоха иск, след като стана ясно, че британската изследователска фирма, свързана с кампанията на Доналд Тръмп за президент през 2016 г., е получила достъп до данните на цели 87 млн. абонати на социалната мрежа.

В тежките битки за обмен на информация в досъдебното производство след завеждането на иска през 2018 г. адвокатите на потребителите получиха лостове за проникване във вътрешнофирмени документи на компанията, за да подкрепят твърденията си, че тя не е успяла да опази личните им данни. Компанията майка на Facebook може да се окаже задължена да плати стотици милиони долари, ако загуби делото. 

Зукърбърг се е съгласил да даде показания в продължение на шест часа, докато Сандбърг ще бъде разпитвана до пет часа, става ясно от подадената във вторник молба във федералния съд на Сан Франциско. Хавиер Оливан, който от години ръководи усилията за растеж на компанията, ще бъде разпитван до три часа. Той ще заеме мястото на Сандбърг като главен оперативен директор, когато тя официално напусне компанията през есента.

Според документите показанията ще бъдат дадени през следващите два месеца и в тях може да участват и други свидетели, включително отговорникът за защитата на личните данни във Facebook Роб Шърман, бившият директор на отдел "Управление на продукти" Еди О'Нийл и изпълнителният директор по партньорството с платформи Константинос Папамилтиадис.

При граждански дела свидетелят, който дава показания, полага клетва, а съдебен докладчик записва всичко, което свидетелят казва. Обикновено показанията се дават в адвокатската кантора на страната, която иска показанията.

Робърт Френчмън, партньор в нюйоркската адвокатска кантора Mukasey Frenchman, заяви пред The Guardian, че използването на часови ограничения е необичайно при показанията, давани по граждански дела, но адвокатите, представляващи ищците, ще се радват на възможността да разпитат главния изпълнителен директор и бившия главен оперативен директор. 

„Ищците се наслаждават на възможността за кръстосан разпит на мениджъри от висшия ешелон и ще имат свобода на действие по широк кръг от теми. Корпоративният ответник може да загуби много повече, отколкото да спечели", казва той.

По време на процеса на разкриване на информация по делото ищците са получили хиляди доказателствени материали от компанията за период от 13 години назад. Facebook отвърна на обширното разследване, обвинявайки ищците в „постоянно и продължаващо превишаване на правата".

Facebook се сблъска с буря от противоречия и критика след разкритието през 2018 г., че кампанията на Тръмп се е възползвала от дейността на разработчик на приложения, започнала със събирането на лична информация от 300 000 потребители, а по-късно и от приятелите на тези потребители. Без тези потребители да знаят, разработчикът е споделил масива от данни с Cambridge Analytica, която ги е използвала за таргетиране на избиратели през 2016 г. с хиперспецифични призиви чрез „психографско" моделиране.

Последвалите съдебни дела бяха заведени от името на всички в САЩ, които използват социалната мрежа.

Facebook твърди, че е разкрил своите практики в споразуменията с потребителите. Тя също така заяви, че всеки, който споделя информацията си в социалната мрежа, не може да разчита, че ще запази неприкосновеността на личния си живот.

Искът би могъл да разкрие нови подробности по скандала с Cambridge Analytica, който разклати обществената репутация на компанията и доведе до изслушвания в Конгреса, по време на които Зукърбърг беше разпитван с часове за политиките на Facebook за поверителността на данните.

През 2019 г. компанията се съгласи да плати рекордна глоба от 5 млрд. долара, наложена от Федералната търговска комисия (ФТК), във връзка със скандала, но критиците настояват за повече правна отговорност, като отбелязват, че финансовите последици означават малко за огромната корпорация. През 2021 г. Meta отчете приходи в размер на 28,3 млрд. долара. Facebook е засегната от редица съдебни дела, свързани със случая, включително четири само за една седмица на 2018 г. Този иск е първият, който включва обширни показания от високопоставени ръководители на Facebook. Ищците искат обезщетение в размер до 5 млн. долара на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още