IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в интернет: Facebook спря голяма руска пропагандна мрежа

Над 60 уебсайта са имитирали страниците на легитимни европейски новинарски организации и са разпространявали фалшиви новини

08:33 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Meta прекрати руска кампания за фалшиви новини срещу Украйна. Общо компанията за социални медии е открила над 1600 акаунта, както и 700 страници в платформата си Facebook и около 30 профила в платформата за снимки и видео Instagram, които са принадлежали на мрежата. Кампанията е била насочена към потребители във Франция, Италия, Великобритания, Германия и Украйна.

В публикация в блога си компанията майка на Facebook съобщи, че е премахнала и малка мрежа, която е възникнала в Китай и е действала в множество платформи за социални медии, като е била насочена и към американските избиратели от двете страни на политическия спектър преди междинните избори през 2022 г. Мрежата също така е прокарвала антиправителствени настроения, свързани с външната политика на Чешката република спрямо Китай и Украйна, заяви Meta, цитирана от The Wall Street Journal.

Компанията заяви, че е премахнала и много по-голяма мрежа, която произхожда от Русия и е действала в разклонена мрежа от над 60 уебсайта, които са били направени да изглеждат като легитимни европейски новинарски организации. Мрежата е била насочена към Германия, както и към Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство, с наративи, подкрепящи Русия в конфликта с Украйна и критикуващи украинските бежанци, заяви Meta.

Този ход е последният опит на Meta да се противопостави на пропагандата и дезинформацията в своите услуги. Компанията, известна като Facebook до промяната на името си миналата година, има повече от 3,6 милиарда потребители в своите социални медии и платформи за съобщения, сред които е и WhatsApp. 

Компанията майка на Facebook нарече това „най-голямата и сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна". По думите на концерна тя представлява необичайна комбинация от изтънченост и груба сила. Подправените уебсайтове и използването на много езици са изисквали както технически, така и лингвистични инвестиции. От друга страна, усилването в социалните медии е разчитало предимно на груби реклами и фалшиви акаунти. Всъщност по-голямата част от акаунтите, страниците и рекламите в платформите са открити и премахнати от автоматичните системи още преди Meta да е започнала разследването си.  

„Операцията започна през май т.г. и се съсредоточи върху разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, които внимателно се представяха за легитимни уебсайтове на новинарски организации в Европа, включително Spiegel, The Guardian и Bild. Там те публикуваха оригинални статии, които критикуваха Украйна и украинските бежанци, подкрепяха Русия и твърдяха, че западните санкции срещу Русия ще имат обратен ефект. След това те популяризираха тези статии, както и оригинални мемета и видеоклипове в YouTube в много интернет услуги, включително Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, уебсайтовете за петиции Change.org и Avaaz и дори LiveJournal. По време на разследването ни, когато блокирахме домейните на тази операция, те се опитваха да създадат нови уебсайтове, което говори за упоритост и непрекъснато инвестиране в тази дейност в интернет. Те работеха предимно на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език. В няколко случая съдържанието на операцията беше подсилва но от страниците във Facebook на руските посолства в Европа и Азия“, поясняват от компанията на Марк Зукърбърг. 

И двете кампании са били спрени в началото, преди да достигнат до много потребители, подчертава Meta. Но действията на китайците се различават от предишните кампании в страната, тъй като този път се преструват, че акаунтите във Facebook, Instagram и Twitter са на американци. Те са представлявали както консервативни, така и либерални гледни точки. 

Meta редовно съобщава за премахването на този тип мрежи от своите услуги за социални медии след откритието, че руските тролове са използвали Facebook, за да се намесят в изборите в САЩ през 2016 г. Компанията често обявява най-забележителните от своите координирани премахвания на неавтентични мрежи и всяко тримесечие публикува доклад, обобщаващ премахванията на различни мрежи от нейните услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още