IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apollo и Sixth Street вече не водят преговори за финансиране на сделката за Twitter

Двете страни в спора се опитват да намерят решение, а съдията продължава да се готви за евентуалното дело

09:08 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JOHN G. MABANGLO
Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Apollo Global Management Inc и Sixth Street Partners, които по-рано тази година искаха да предоставят финансиране на Илон Мъск за предложеното от него изкупуване на Twitter Inc на стойност 44 млрд. долара, вече не водят преговори с предприемача милиардер, твърдят двама запознати източници, цитирани от Ройтерс. 

По-рано тази година Apollo бе водила преговори за предоставяне на финансиране с привилегирован капитал за сделката, заедно със Sixth Street. 

По онова време Apollo, Sixth Street и други инвеститори искаха да предоставят над 1 млрд. долара за финансиране на сделката.

Тези разговори са приключили преди месеци, по времето, когато Мъск е започнал да се замисля дали да осъществи сделката, твърдят цитираните по-горе източници. Първоначално Мъск предложи изкупуването през април, след което се оттегли през юли, а тази седмица отново промени курса. 

В момента Мъск и Twitter се опитват да постигнат споразумение след месеци на съдебни спорове, които навредиха на марката и удариха репутацията на Мъск заради неговото хаотично поведение.

Twitter и Мъск не са коментирали темата, а Apollo и Sixth Street са отказали да я коментират.

Обратът на Мъск по отношение на покупката на Twitter не би могъл да се случи в по-неподходящ момент за банките, финансиращи голяма част от сделката на стойност 44 млрд. долара, и те могат да бъдат изправени пред значителни загуби поради неблагоприятната среда за финансиране, съобщи Ройтерс във вторник.

Очаква се Мъск да осигури голяма част от 44-те милиарда долара чрез средства, които е набрал, продавайки част от дела си в производителя на електромобили Tesla Inc и разчитайки на дялово финансиране от големи инвеститори, докато големите банки са поели ангажимент да осигурят 12,5 милиарда долара дългово финансиране.

Междувременно в стремежа си да сложат край на съдебния спор двете страни се съгласиха да отложат показанията на милиардера в съда, насрочени за четвъртък, съобщи Ройтерс. В същото време преговорите продължават, като се очаква окончателното решение да отнеме повече време.

Правният екип на Twitter обаче все още не е приел никакво споразумение, а съдията Кейтлийн Сейнт Джей Маккормик по-рано през деня заяви, че се подготвя за предстоящия съдебен процес.

Предложението на Мъск от понеделник включваше условие, че приключването на сделката зависи от получаването на дългово финансиране. Потенциалното споразумение вероятно ще премахне това условие, казва източник, пожелал анонимност, тъй като обсъжданията са поверителни.

Във вторник правният екип на Twitter и адвокатите на Мъск са информирали съдията за опитите си да преодолеят взаимното недоверие и да намерят процедура за приключване на сделката.

Адвокат, представляващ предложеното групово дело срещу Мъск от името на акционерите на Twitter, заяви в писмо до Маккормик, че от Мъск трябва да се изисква да направи „значителен депозит", в случай че отново не спази ангажимента си да приключи сделката. Той трябва да носи отговорност и за лихвите, ако се забави приключването на сделката, се казва в писмото на адвокат Майкъл Ханрахан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още