IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Нова Зеландия може да задължи Facebook и Google да плащат за новини

Правителството на страната изготвя закон, подобен на тези в Австралия и Канада

09:26 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който ще изисква от големите онлайн цифрови компании като Google и Meta Platforms Inc да плащат на новозеландските медийни компании за съдържанието на местните новини, което се появява в техните канали, предава Ройтерс. 

Министърът на радиото и телевизията Уили Джаксън каза в изявление в неделя, че законодателството ще бъде изготвено по модела на подобни закони в Австралия и Канада и се надява, че то ще подейства като стимул за цифровите платформи да сключват сделки с местни новинарски издания. 

„Новозеландските новинарски медии, особено малките регионални и общински вестници, се затрудняват да останат финансово жизнеспособни, тъй като все повече реклами се преместват в интернет", казва Джаксън. „Изключително важно е тези, които се възползват от тяхното новинарско съдържание, действително да плащат за него“. 

Новото законодателство ще бъде подложено на гласуване в парламента, където се очаква мнозинството на управляващата Лейбъристка партия да го приеме.

През 2021 г. Австралия въведе закон, който даде на правителството правомощия да накара интернет компаниите да договарят сделки за доставка на съдържание с медиите. Доклад, публикуван от австралийското правителство през миналата седмица, установява, че той до голяма степен работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още