IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск пусна анкета дали да спре да ръководи Twitter

Не е ясно дали новият собственик на социалната мрежа ще се съобрази с резултатите от допитването

10:00 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск направи анкета в социалната мрежа в неделя, задавайки въпроса дали трябва да се оттегли като ръководител на компанията, допълвайки, че ще се съобрази с резултатите от гласуването, предава Ройтерс.

Около 8 ч. тази сутрин близо 12 млн. потребители бяха участвали в анкетата, а 56,3% са гласували той да се оттегли от поста, като до приключването на гласуването оставаха около пет часа.

Милиардерът не разкрива подробности дали ще се откаже от позицията си, ако това искат участниците в проучването. В отговор на коментар на един от потребителите на Twitter за потенциалната промяна на главния изпълнителен директор Мъск коментира: „Няма наследник [на поста – бел. ред.]“.

През ноември Мъск каза пред съда в Делауеър, че ще намали времето си в Twitter и евентуално може да намери нов лидер, който да управлява компанията.

Анкетата се появи, след като в неделя Twitter обнови политиките си, които забраняват акаунти, чиято единствена цел е да рекламират други социални мрежи и линкове или потребителски имена на конкурентни платформи.

Минути преди анкетата Мъск се извини и туитна, че предстои гласуване за големи промени в политиката на компанията.

Няколко часа по-късно официалният акаунт на Twitter пусна отделна анкета, питайки потребителите дали платформата трябва да има политика, която възпира акаунти да рекламират други социални мрежи в Twitter.

Промяната в политиката ще засегне съдържание от социални мрежи като Facebook и Instagram на Meta, както и Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr и Post, докато позволява кръстосани публикации на съдържание, посочват от поддръжката на Twitter.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, който наскоро инвестира в социалната мрежа Nostr, отговори на публикацията на Twitter с една друма: „Защо?“. В отговор към друг потребител, публикуващ за забраната за рекламирането на Nostr, Дорси заяви, че ходът „няма смисъл“.

Платформата за кратки видеа TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, не е включена в списъка.

Миналата седмица Twitter разпусна своя Съвет за доверие и безопасност, група доброволци, създадена през 2016 г., за да съветва платформата относно решенията за сайта.

Промените в политиката следват други хаотични действия в Twitter, откакто Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, купи социалната мрежа. Той уволни висшия мениджмънт, съкрати около половината работна сила на социалната мрежа и същевременно реши колко да таксува за абонаментната услуга Twitter Blue.

В събота Мъск възстанови акаунтите на няколко журналисти, които бяха спрени за един ден заради противоречия относно публикуването на публични данни за самолета на милиардера.

Решението му да отмени спирането на профилите им се случи след като станаха ясни резултатите от публикувана от него анкета в Twitter, в която повечето анкетирани гласуваха за незабавно възстановяване на акаунтите на журналистите.

Първоначалното спиране на профилите беше силно критикувано от властите, от застъпнически групи и няколко журналистически организации, като някои заявиха, че Twitter застрашава медийната свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още