IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще инвестира 19,2 млрд. долара в метавселената през 2023 г.

Инвеститорите поставят под въпрос амбициите на Зукърбърг в тази сфера

22:46 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският технологичен гигант Meta Platforms ще продължи да инвестира в своето подразделение, посветено на метавселената – Reality Labs, като се очаква сумата за следващата година да се равнява на около 20% от общите разходи на компанията. Това се случва въпреки нарастващия скептицизъм относно решението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да се фокусира върху още зараждащия се сектор, пише Mobile World Live.

Главният технологичен директор на Reality Labs Андрю Босуърт написа в публикация в блога на компанията, че тя планира да похарчи също толкова за подразделението за метавселената през 2023 г., колкото похарчи през тази година, въпреки че отчете 9,4 млрд. долара загуба от тези операции за първите девет месеца на 2022 г.

В бележка доктор Ричард Уиндзор от Radio Free Mobile пише, че разходите на Meta за 2023 г. се очаква бъдат около 97,3 млрд. долара, което означава, че средствата, които компанията ще отдели за метавселената, ще са около 19,2 млрд. долара.

„Това е огромна сума за харчене за технология, която може да се развие в края на десетилетието, което ме кара да мисля, че това е и застрахователна полица“, пише Уиндзор. Той допълва, че този ход е „почти сигурно, че ще удари силно приходите през 2023 г.“

Звеното Reality Labs отчете 3,7 млрд. долара загуба за третото тримесечие, или с 1,1 млрд. долара повече спрямо година по-рано, след като компанията инвестира 18% от средствата си в подразделението за метавселената през въпросния период.

„Икономическите предизвикателства по света, съчетани с натиска върху основния бизнес на Meta, създадоха перфектна буря от скептицизъм относно инвестициите, които правим“, коментира Босуърт.

Около 80% от инвестициите на компанията ще отидат към „семейните приложения“ на Meta, които включват Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

През 2021 г. Марк Зукърбърг обяви, че Facebook променя корпоративното си име на Meta Platforms, но голям брой акционери тази година заявиха, че са загубили вяра в решението да се фокусират ресурси в продуктите и услугите, свързани с метавселената.

През ноември тази година той каза, че компанията ще съкрати около 13% от глобалната си работна сила, което се равнява на повече от 11 хил. служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още