IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентът на Twitter Mastodon отказва финансиране, за да защити статута си на НПО

Бързоразвиващият се сайт за микроблогинг с отворен код се радва на засилен интерес, откакто Илон Мъск пое управлението на Twitter

09:26 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Конкурентът на Twitter Mastodon е отхвърлил над пет инвестиционни предложения от фирми за рисков капитал от Силициевата долина през последните месеци, тъй като основателят му обеща да защити статута на нестопанска организация на бързо развиващата се социална медийна платформа, пише The Financial Times

Mastodon, сайт за микроблогинг с отворен код, основан през 2016 г. от германския софтуерен разработчик Ойген Рочко, отбеляза рязък ръст на потребителите, след като през октомври Илон Мъск купи Twitter за 44 млрд. долара на фона на опасенията за управлението на платформата за социални медии от страна на милиардера.

Рочко заяви пред Financial Times, че е получил предложения от повече от петима базирани в САЩ инвеститори да вложат „стотици хиляди долари" в подкрепа на продукта след бързия му растеж.

Но той заяви, че статутът на платформата като организация с нестопанска цел е „недосегаем", като добави, че независимостта на Mastodon и възможността за избор на стилове на модериране на сървърите ѝ са част от нейната привлекателност.

„Mastodon няма да се превърне във всичко, което мразите в Twitter", каза Рочко. „Фактът, че може да бъде продаден на противоречив милиардер, фактът, че може да бъде затворен, да фалира и т.н. Това е разликата в парадигмите [между платформите]“. 

Този месец Twitter временно спря акаунтите на Mastodon и няколко журналисти, след като те споделиха съдържание за траекторията на полета на частния самолет на Мъск. Twitter също така предложи, че ще забрани връзките към конкурентни социални медийни платформи, включително Mastodon, но по-късно промени тази политика.

В блог публикация в отговор Рочко заяви, че това е „ярко напомняне, че централизираните платформи могат да налагат произволни и несправедливи ограничения върху това, което можете и не можете да кажете", като добави, че месечните активни потребители на Mastodon са се увеличили от 300 хил. на 2,5 млн. между октомври и ноември.

Според данни от Sensor Tower дневните изтегляния на Mastodon са се увеличили от 6000 на 27 октомври, деня, в който Мъск придоби Twitter, до пика от 243 хил. на 18 ноември. Използването на други по-малки конкурентни сайтове, като Tumblr, също е нараснало.

Mastodon има сходни функции с Twitter, но се състои от много децентрализирани, независимо модерирани сървъри. Потребителите се присъединяват към един сървър, но могат да се свързват с хора от други сървъри в рамките на така наречената „федеративна" система.

Рочко е единственият акционер на Mastodon и според годишния му отчет за 2021 г. през миналата година си е плащал по 2400 евро на месец - сума, която според него оттогава се е увеличила с 500 евро.

Mastodon ще продължи да разчита на дарения за финансиране на платформата. Сайтът има повече от 8500 дарители в платформата за членство Patreon, чрез която набира над 25 хил. евро месечно. За сравнение, през шестте месеца от юни до декември 2021 г. общият размер на приходите е малко над 55 хил. евро.

Според данни от Sensor Tower първоначалната вълна от новоприсъединяващи се потребители се забавя до 6000 нови дневни изтегляния на 9 декември, но се възстановява до 64 хил. на 18 декември, когато Мъск ограничава връзките към други социални медии в Twitter.

Новите потребители се сблъскаха с проблеми, като някои сървъри се затрудняваха да се справят с повишеното ниво на активност и с объркване относно политиките за модериране на различните сървъри.

Джош Каулс, изследовател в Oxford Internet Institute, заяви, че Mastodon може да се превърне в "сателитна" платформа на Twitter, „която да се използва повече в моменти, когато Twitter не работи, както и в отговор на по-нататъшни скандали, свързани с Мъск“. 

Рочко заяви, че дългосрочната му амбиция за Mastodon е да замени Twitter и други комерсиални социални мрежи. „Предстои дълъг път, но в същото време той е по-голям, отколкото някога е бил“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още