IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК забранява на служителите си да ползват TikTok на служебните си смартфони

От компанията обявиха, че са разочаровани от решението

21:33 | 23.02.23 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Европейската комисия забрани на корпоративните телефони на нейните служители да се ползва китайското приложение за кратки видеа TikTok поради причини, свързани с киберсигурността. Това обяви днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон. ЕК е и първата европейска институция, която предприема подобни действия спрямо услугата, предава Ройтерс.

Собственост на китайската ByteDance, TikTok е следена внимателно от правителствата и регулаторите по света поради опасения, че китайското правителство може да използва приложението, за да събира потребителски данни или да защитава своите интереси.

Брьотон, който обяви решението по време на пресконференция в Брюксел, отказва да посочи дали ЕК е станала жертва на някакъв инцидент, свързан с TikTok.

В отговор китайската услуга обяви, че е разочарована и изненадана, че Европейската комисия не се е свързала с нея преди да наложи забраната.

През декември 2022 г. Сенатът на САЩ взе решение да забрани на федерални служители да използват TikTok на правителствени устройства. TikTok също така е забранена в Индия.

Брьотон заяви, че решението ще се прилага както за служебни, така и за лични телефони и устройства.

„За да увеличи киберсигурността си, Бордът за корпоративно управление на Европейската комисия реши да спре употребата на приложението TikTok на корпоративни устройства и на лични устройства, регистрирани в услугата за мобилни устройства на Комисията“, посочват от ЕК. „Тази мярка цели да защити Комисията срещу заплахи за киберсигурността и действия, които могат да бъдат ползвани за кибератаки срещу корпоративната среда на Комисията“.

Говорител на TikTok коментира, че от ЕК не са се свързали директно с компанията, нито са предложили обяснение за решението си.

„Вярваме, че спирането е погрешно и се основава на фундаментално погрешни схващания. Свързахме се с ЕК, за да изясним нещата и да обясним как защитваме данните на 125 млн. души в ЕС, които влизат в TikTok всеки месец“, посочва говорителят.

Европейският парламент посочи, че е наясно с действията на ЕК и е в контакт с нея.

„Съответните служби също наблюдават и оценяват всички възможни нарушения на данните, свързани с приложението, и ще разгледат оценката на Европейската комисия, преди да формулират препоръки към органите на Европейския парламент“, посочва говорител.

ЕК заяви, че развитието на сигурността в други социални мрежи също ще се следи непрестанно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още