IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг е бил предупреден за пристрастяващата природа на социалните мрежи

Нови съдебни документи показват, че дигиталните платформи често са пренебрегвали предупредителни сигнали за вредното им влияние

18:49 | 13.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служители в Meta Platforms и ByteDance са били наясно с вредните ефекти на техните платформи върху малки деца и тийнейджъри, но са пренебрегнали информацията или в някои случаи са се опитали да я омаловажат, показват съдебни документи, цитирани от Bloomberg.

Разкритията идват от съдебно дело за пристрастяване към социалните мрежи, което е заведено по-рано, но ключови части от него не са достъпни публично. Нередактирана версия на документите, подадена през уикенда до федералния съд в Оукланд, Калифорния, предлага подробности за това колко инженери и други представители на Meta, включително главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, са знаели за вредите от социалните мрежи и за опасенията, свързани с тях.

„Никой не се събужда с мисълта, че иска да увеличи максимално броя пъти, в които отваря Instagram в този ден“, пише служител на Meta през 2021 г., показват документите. „Но нашите продуктови екипи се опитват да направят точно това“.

Случаят в Оукланд включва колекция от десетки жалби, подадени в САЩ от името на подрастващи и млади хора, които твърдят, че Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и YouTube на Google са ги накарали да страдат от тревожност, депресия, хранителни разстройства и безсъние. Над 10 самоубийства също са посочени като свързани с компаниите въз основа на твърдения, че технологичните гиганти съзнателно са разработили алгоритми, които привличат децата по опасни и пристрастяващи пътища.

В тяхна защита гигантите в социалните мрежи се позовават на закон от 1996 г., който дава на интернет платформите сериозна защита срещу искове за вредно съдържание, публикувано от потребителите. И двете страни следят отблизо дело във Върховния съд, което вероятно ще определи съдбата на съдебния спор в Оукланд.

Според новите съдебни показания вътрешни документи на компанията майка на TikTok – ByteDance, показват, че тя знае, че младите хора са по-податливи и могат да бъдат подмамени да опитат опасни каскади, които гледат в платформата, тъй като способността им да претеглят риска все още не е достатъчно развита.

Младите хора са по-склонни да „надценяват способността си да се справят с риска“ и тяхната „способност да разберат окончателността на смъртта също не е напълно развита“, гласят още документите.

Друга публична част от текстовете разкрива, че вместо да предприеме действия за справяне с проблемите, свързани с децата, ползващи Instagram и Facebook, Meta е лишила от финансиране своя екип за психично здраве.

Текстът твърди, че Зукърбърг лично е бил предупреден: „Не сме на път да се справим с нашата основна тема за благосъстоянието (проблемна употреба, насилие и тормоз) и сме изложени на повишен регулаторен натиск и повече външна критика. Те засягат всички, особено младежите и създателите на съдържание. Ако не бъдат адресирани, те ще ни последват в метавселената“.

Snap не е пожелала да коментира веднага съдебните документи. Представители на Meta и TikTok не са отговорили.   

Компаниите по-рано са казвали, че безопасността на потребителите е приоритет и че са предприели стъпки, за да дадат на родителите повече контрол върху използването на платформите от техните деца и да предоставят повече ресурси, свързани с психичното здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още