IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберспециалист на САЩ: TikTok е „троянски кон" на Китай

Защо да внасяте тази възможност в САЩ, когато китайците могат да манипулират данните, пита Роб Джойс

07:39 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Киберспециалист на САЩ: TikTok е „троянски кон" на Китай

Популярното приложение за споделяне на видеоклипове TikTok е „троянският кон" на Китай и представлява дългосрочен стратегически проблем за киберсигурността, заяви ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс. 

Джойс добави, че е от решаващо значение правителството на САЩ да наблюдава китайската компания майка на TikTok - ByteDance Ltd., за да се избегне инцидент със сигурността „след пет, десет или двадесет" години, за разлика от непосредствена, „тактическа" заплаха. 

„Защо бихте вкарали троянския кон в крепостта?", попита Джойс в понеделник на конференцията Silverado Accelerator в Напа, Калифорния, цитиран от Bloomberg. „Защо да внасяте тази възможност в САЩ, когато китайците могат да манипулират данните, които виждаме, за да включат нещата, които искат да представят на нашето население - материали, които водят до разделение - или да премахнат нещата, които ги представят в лоша светлина, и които не биха искали да бъдат изложени пред американския народ“.  Ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс. Снимка: Bloomberg Ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс. Снимка: Bloomberg

Политиците и експертите по киберсигурност многократно са изразявали опасения, че компанията майка на TikTok има твърде голям поглед върху 150-те милиона месечни потребители в САЩ, и твърдят, че мерките, които приложението е предприело за разделяне на данните, не са достатъчни, за да ги предпазят от любопитното правителство в Пекин.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу бе подложен на изслушване в комисия на Камарата на представителите на САЩ, като се опита да защити компанията си от евентуална забрана или принудителна продажба поради опасения, че приложението може да представлява проблем за сигурността. 

По време на изслушването миналата седмица Чъу заяви, че TikTok не представлява по-голям риск от гигантите в областта на социалните медии като YouTube на Google и Instagram на Meta Platform Inc., твърдейки, че компанията му е въвела повече предпазни мерки от всеки от западните си конкуренти поради отдавнашни подозрения. Все пак той призна, че служителите на китайската ByteDance имат достъп до потребителските данни на гражданите на САЩ. Нова програма, наречена „Тексас", трябва да предотврати това в бъдеще, обеща Шоу Дзъ Чъу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още