IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter вече не съществува като компания. Сега е част от X Holdings на Мъск

Промените са свързани с амбициите на милиардера да създаде "приложение за всичко"

10:41 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Twitter спря да бъде независима компания, след като се сля с новосформирана фирма без активни бизнес операции, наречена X Corp., което предизвика спекулации за това какво възнамерява да прави Илон Мъск с популярната социална мрежа, предава Bloomberg.

Twitter „вече не съществува“, след като се сля с X Corp., показва документ от 4 април, подаден в калифорнийски съд за дело, заведено срещу компанията и нейния бивш главен изпълнителен директор Джак Дорси миналата година от консервативния активист Лора Лумър.

Не е ясно какво означава тази промяна за Twitter, която преживява голяма трансформация, откакто Илон Мъск я придоби за 44 млрд. долара миналата година. В миналото милиардерът е подсказвал, че покупката на Twitter ще бъде „ускорител“ за създаването на X, която той нарича „приложение за всичко“. Мъск туитна за хода си във вторник с един единствен знак – „X”.

Вторият по богатство в света не крие желанието си да направи X нещо подобно на китайската WeChat – суперприложение, собственост на Tencent Holdings, което се ползва за всичко, от плащания до резервации на билети и комуникация. Но Мъск не дава ясни сигнали за това как това би се вписало в неговата голяма бизнес империя, обхващаща от гиганта за производство на електромобили Tesla до космическата компания Space Exploration Technologies. Мъск също така притежава домейна “X.com” – името на компания за онлайн разплащания, която той създаде и която в крайна сметка се обедини с PayPal.

 

 

Мъск първо създаде три холдингови компании в Делауеър с вариация на името „X Holdings” през април миналата година, като част от офертата си за придобиване на Twitter. Но X Corp. е основана на 9 март в Невада, сочат документи, подадени в щата. Нейното сливане с Twitter е обявено на 15 март. Мъск е президент на фирмата и нейната компания майка X Holdings, която също е създадена през март и по устав има капитал от 2 млрд. долара, показват документи.

Twitter, която вече няма екип, отговарящ на медийни запитвания, не е отговорила на въпросите, изпратени от Bloomberg News. Адвокати от юридическата фирма, която представлява Twitter в случая - Willkie Farr & Gallagher, също не са откликнали веднага на поканата да коментират.

В интервю за BBC късно във вторник Мъск заяви от централата на социалната мрежа в Сан Франциско, че има планове за новата холдингова компания X, потвъждавайки, че Twitter е „ускорител“ за изпълнение на неговата визия за приложение за всичко. Въпреки това той отказва да даде подробности.

Ходът предизвика спекулации в Twitter какво точно означават промените, а туитът на Мъск е гледан над 13 млн. пъти само за часове. В Япония темата „Twitter Gone” излезе на преден план, а потребителите се шегуваха, че новото име на компанията ще наподобява това на местната рок група X Japan.

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

В същото интервю за BBC Мъск отбеляза, че социалната мрежа е „приблизително на нула“ (разходите и приходите ѝ са почти равни), след като повечето от рекламодателите са се завърнали, а агресивните усилия за намаляване на разходите най-сетне са започнали да дават плодове след огромните съкращения на служители, предава Ройтерс.

По думите на Мъск в момента социалната мрежа има около 1500 служители – значително по-малко от над 8000-те работници, които имаше преди той да придобие компанията през октомври.

Twitter е белязана от хаос и несигурност след сделката, тъй като съкращенията засегнаха много инженери, отговорни за отстраняването и предотвратяване на проблемите и прекъсванията на услугите, твърдят източници на Ройтерс.

Миналата седмица Twitter претърпя бъг, който попречи на хиляди потребители да имат достъп до линкове. Това беше шестият голям срив в услугата от началото на годината според групата за интернет наблюдение NetBlocks.

Мъск признава някои проблеми, включително скорошните прекъсвания, но коментира, че те не са продължили дълго.

По думите му в момента Twitter има 3 млрд. долара отрицателен паричен поток и е трябвало да предприеме драстични действия, имайки предвид мащабните съкращения.

„Можем да имаме положителен паричен поток през това тримесечие, ако нещата вървят добре“, посочва предприемачът, което беше слушано от над 3 млн. души. Мъск твърди, че в момента компанията има най-големия брой потребители в историята си.

Но след придобиването Twitter се сблъска с огромен спад на рекламите. Според Мъск това се дължи на цикличния характер на разходите за реклама, както и че някои от тях са „политически“. Той твърди, че повечето рекламодатели все пак са се завърнали в платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още