IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски съд разпореди блокирането на Telegram заради неонацистки групи

Приложението не е предало на властите цялата искана информация във връзка с масова стрелба 

10:03 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/MAURITZ ANTIN
Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN

Бразилски съд нареди на доставчиците на интернет да спрат приложението за съобщения Telegram в страната, като заяви, че то не е предоставило информация за неонацистки групи, свързани със стрелби в училища - последният от поредицата сблъсъци между бразилските власти и платформата, пише The Wall Street Journal. 

Заповедта, издадена късно в сряда, е част от полицейско разследване на две нападения срещу училища в югоизточния щат Еспирито Санто, извършени през миналата година от тийнейджър, който застреля трима учители и един ученик. Разследващите установиха, че убиецът е имал връзки с канал в Telegram, наречен „Бразилско антисемитско движение", и с група с името „Антисемитски фронт", и поискаха Telegram да предаде данни за техните членове и администратори.

Но съдът на Еспирито Санто призна в сряда, че Telegram не е изпълнил изцяло това нареждане, като е предал информация за администраторите, но не и за всички потребители. В тази връзка съдът постанови, че Telegram трябва да бъде спряна от работа в страната и да бъде принудена да плаща глоба в размер на 200 000 долара на ден, докато не предаде останалата част от информацията.

Telegram не е коментирала темата пред WSJ. 

В решението си съдия Уелингтън Лопеш да Силва посочва, че от Telegram са обяснили, че е невъзможно да се предаде цялата информация за членовете, тъй като групата вече е била изтрита - оправдание, което съдът счита за неприемливо. „Очевидно е, че Telegram има намерение да не сътрудничи на провежданото разследване", пише съдията в решението си.

Съдът заяви, че ще информира интернет доставчиците в страната за решението по-късно в сряда (местно време).

Върховният съд на Бразилия също се е сблъсквал с Telegram, като миналата година разпореди спирането му заради разпространението на невярна информация за изборите в страната от крайнодесни поддръжници на тогавашния президент Жаир Болсонаро. До окончателно спиране не се стигна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още