IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta получи рекордна глоба в размер на 1,3 млрд. долара

Концернът получи пет месеца, за да „преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“

12:31 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. получи рекордна глоба в размер на 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) заради нарушения в правилата на Европейския съюз за защита на личните данни и му беше даден краен срок да прекрати изпращането на данни на потребителите от Европа в САЩ, след като регулаторните органи заявиха, че не е успял да защити личната информация от любопитните очи на американските служби за сигурност.

Продължаващият трансфер на данни на гиганта на пазара на социалните мрежи към САЩ не е отговорил на „рисковете за основните права и свободи" на хората, чиито данни са били прехвърляни отвъд Атлантическия океан, става ясно от решението на Ирландската комисия за защита на данните, обявено в понеделник и цитирано от Bloomberg.

Освен глобата, която надхвърля санкцията на ЕС в размер на 746 млн. евро, наложена преди това на Amazon.com Inc., Meta получи пет месеца, за да "преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ", и шест месеца, за да спре „незаконната обработка, включително съхранението в САЩ" на прехвърлените лични данни на ЕС.

Забраната за трансфер на данни за Meta беше очаквана и накара американската фирма да заплаши с пълно оттегляне от ЕС. Сега обаче въздействието ѝ е смекчено от преходния период, предвиден в решението, и перспективата за ново споразумение между ЕС и САЩ за движението на данни, което може да започне да действа още в средата на тази година.

Решението от понеделник е поредният кръг от дългогодишната сага, която в крайна сметка доведе до това Facebook и хиляди други компании да изпаднат в правен вакуум. През 2020 г. върховният съд на ЕС отмени пакта между ЕС и САЩ, регулиращ трансатлантическите потоци от данни, поради опасения, че данните на гражданите не са в безопасност, след като пристигнат на американските сървъри. Макар че съдиите не отмениха алтернативен инструмент, основан на договорни клаузи, съмненията им относно американската защита на данните бързо доведоха до предварителна заповед от ирландския орган, с която на Facebook се казваше, че вече не може да прехвърля данни към САЩ и чрез този метод.

Най-високата глоба, платена от дружество

Източници на информационната агенция Ройтерс заявиха по-рано, че санкцията ще бъде по-висока от предишната рекордна глоба за Amazon в размер на 821 млн. долара (746 евро). Това се случва, след като през 2021 г. Amazon беше принудена да плати глоба в размер на споменатата преди това сума за за подобно пренебрегване на стандартите на ЕС за защита на личните данни. 

Защо сега?

Решението е следствие от разкритията на Едуард Сноудън, бивш външен служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ през 2013 г., и от съдебно оспорване, заведено от австрийския активист за защита на личните данни Макс Шремс. 

Според съобщения в медиите Шремс е изразил опасения, че данните на европейските потребители не са достатъчно защитени от разузнавателните служби на САЩ, след като Сноудън разкри, че държавни служители отвъд Атлантика многократно са получавали достъп до информация за хората чрез технологични компании като Facebook, Google и др. 

Забележително е, че искът на Шермс постави началото на десетгодишна правна битка за законността на прехвърлянето на данни от ЕС в САЩ. Според Ройтерс регулаторите на ЕС, ръководени от ирландския комисар по защита на данните Хелън Диксън, са били в процес на финализиране на забраната на правен инструмент, използван от Facebook за прехвърляне на данни на европейски потребители.

През 2020 г. най-висшият съд на Европа също се произнесе по темата и многократно заяви, че споразумението между ЕС и САЩ за предаване на данни е невалидно, заключвайки, че Вашингтон не разполага с достатъчно системи за защита на европейските данни.

Глобата за Meta съвпада с петата годишнина от приемането на Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR), който се счита за световен еталон за защита на личните данни. От май 2018 г. регулаторните органи в 27-те държави от ЕС имат правомощието да налагат глоби в размер до 4% от годишните приходи на дадена компания за най-сериозните нарушения. Ирландският надзорен орган се превърна във водещ регулатор за защита на личните данни за някои от най-големите технологични фирми с база в ЕС в страната, като Meta и Apple Inc.

Последна актуализация: 12:31 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още