IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AFP съди Twitter за нарушения на авторските права

Информационната агенция се е обърнала към съд в Париж

18:54 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Агенция Франс прес (AFP) е завела дело в съда срещу социалната мрежа Twitter, преименувана неотдавна на X, за да получи необходимите елементи, които ще ѝ позволят да преговаря за възнаграждение за използването на съдържанието ѝ в платформата, се посочва в комюнике на агенцията.

"AFP съжалява за явния отказ от страна на Twitter, преименуван неотдавна на X, да обсъди" въпроса, обяви агенцията, цитирана от БТА.

Тя е сезирала вчера Парижкия съд, за да предприеме мерки и да накара Twitter в съответствие с изискванията на закона да предостави всички необходими елементи за оценка на дължимото възнаграждение.

Социалната мрежа не е отговорила на молбата за коментар на AFP.

Сродното и авторското право обхванаха и цифровите платформи през 2019 г. благодарение европейска директива, позволяваща на вестници, списания и информационни агенции да получават възнаграждение за използване на съдържанието им в интернет от големи дигитални платформи.

След дълга съдебна битка някои френски и европейски медии, сред които и AFP, са получили за 2021 и 2022 г. възнаграждение от Google за използване на съдържанието им, като сумите са поверителни.

Някои издатели са постигнали и лицензионно споразумение за използване на съдържанието им от Facebook.

През юли три френски медийни групи - Le Monde, Le Figaro и Les Echos - Le Parisien - са подали иск срещу Twitter по същите причини.

Социалната мрежа бе придобита през октомври от милиардера Илон Мъск, който иска да я превърне в универсална платформа по модела на WeChat в Китай. 

"AFP ще продължи да прилага с всеки от засегнатите оператори необходимите юридически средства, за да постигне необходимия баланс в споделянето на стойността на информацията", се посочва в комюникето. 

Преговорите с Facebook и други платформи (LinkedIn и TikTok) са поверени на Компанията за сродни права в медиите - организация за колективно управление, натоварена да събира и разпределя получените суми сред членовете си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още