IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски съд задължи X да плаща на медии за използването на техни материали

Защитата на X настоява, че социалната мрежа не попада в обхвата на закона, тъй като не публикува нищо самостоятелно и цялото съдържание се публикува от потребителите

23:18 | 23.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Съд във Франция уважи иск, подаден от големи френски медии срещу социалната мрежа X (бившата Twitter), като задължи американската компания да плаща възнаграждения за използването на техни информационни материали. Това съобщи вестник Le Figaro, който е сред изданията, подали иска.

Според решението X трябва в срок от два месеца да предостави на медиите информация за броя на прегледите, репостингите и взаимодействията с публикациите, които използват техни материали. Социалната мрежа ще трябва също така да разкрие как работят алгоритмите за издаване на публикациите. Тези данни са необходими за "прозрачна оценка" на потенциалните авторски възнаграждения, които медиите могат да поискат съгласно закона за сродните права, чийто обхват Франция разшири до цифровите платформи през 2019 г.

Както отбелязва AFP, защитата на X настоява, че социалната мрежа не попада в обхвата на закона, тъй като не публикува нищо самостоятелно и цялото съдържание се публикува от потребителите. Адвокатите на медията от своя страна твърдяха, че платформата генерира рекламни приходи от новинарски публикации.

Миналото лято редица френски медийни групи, сред които Le Monde (Le Monde, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications и L'Obs), Le Figaro и Les chos-Le Parisien, както и агенция AFP, заведоха дело срещу Social Network X. Френските медии подадоха подобен иск и срещу Google, който беше уважен през 2021 г. След това платформата за търсене беше глобена и с 500 хил. евро от антимонополния регулатор за нарушаване на редица задължения за договаряне на възнаграждения с френските медии, а през 2024 г. френският орган за защита на конкуренцията наложи на Google втора глоба в размер на 250 хил. евро за подобни нарушения.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още