IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се радва на медиен комфорт, сочи проучване

Министър-председателят почти не получава остро изразена критика в медиите

14:22 | 04.02.14 г. 3
Правителството се радва на медиен комфорт, сочи проучване

Премиерът Пламен Орешарски вече е най-споменаваното име в новините и отне първото място на предшественика си и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Докато при предишните проучвания Борисов беше най-споменаван в медиите, то за 2013 г. той е изместен от премиера Орешарски. След тях се подреждат президентът Росен Плевнелиев, лидерът на БСП Сергей Станишев и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, каза директорът на фондация "Медийна демокрация" Орлин Спасов, който представи данните от медийния мониторинг за 2013 г., цитиран от БТА.

Правителството и премиерът работят в относителен медиен комфорт, кабинетът и министър-председателят почти не получават остро изразена критика, а някои медии дори ги подкрепят безусловно, сочи анализът. А в същото време най-голямата опозиционна партия е принудена да действа в условията на по-неблагоприятно медийно отразяване. Спасов отбеляза, че 2013 г. се откроява с мощни негативни медийни кампании по отношение на личности и партии.

Той коментира, че негативното отношение към правителството и премиера през миналата година остава феномен предимно за онлайн средата, тъй като исканията за оставка не срещат подкрепа в традиционните медии, въпреки че протестите са отразявани.

Промяна има и при медийния рейтинг на Плевнелиев. Преди той беше всеобщият медиен фаворит, а сега се отчитат остри критики срещу него. Рейтингът му е отрицателен - минус 2,6, което означава, че негативните публикации за него са 2,6 пъти повече от положителните.

Новият медиен любимец се явява премиерът Пламен Орешарски с медиен рейтинг 1,5. Той е политикът, който генерира най-много одобрение и това се случва въпреки интензивните протести срещу неговото правителство, отбеляза Орлин Спасов.

Най-голяма е промяната при Бойко Борисов - от 2,2 през 2011 г., 2,4 през 2012 г., рейтингът му се сгромолясва до минус 5,6 през 2013 г. Въпреки че Станишев отбелязва леко подобрение, все пак рейтингът му остава негативен - минус 3,5, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава най-нехаресваният от българските медии политик с рейтинг минус 7,4.

В медийния мониторинг е анализирано отразяването на политиката в съответно четири всекидневника и телевизии - "Преса", "Сега", "Телеграф", "Труд" и БНТ, bTV, Нова ТВ, ТВ7.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Поне, "един" човек да е щастлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
lyusien
преди 10 години
Новият медиен любимец Орешарски е известен с това че взема безкрайно кредити и увеличава държавния дълг Колко ли може да продължи това ? Вероятно не много дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още