IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия ще е първата държава, която ще спре FM радиото през 2017 г.

Страната се подготвя за прехода към цифрово радио

10:41 | 20.04.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Министърът на културата на Норвегия обяви тази седмица, че през 2017 г. националното FM радио ще бъде спряно, което ще позволи на страната да завърши прехода си към цифровото радио.

Това е краят на една ера, пише Gizmodo.

Както отбелязва Radio.no, дигиталното аудио излъчване (DAB) ще предостави на норвежките слушатели по-разнообразно съдържание от радиоканали от преди.

Всъщност DAB обхваща 22 национални канала в Норвегия и 5 FM радиа. Проучване на TNS Gallup пък показва, че 56% от слушателите в Норвегия използват дигитално радио всеки ден.

Въпреки че Норвегия е първата страна в света, която е определила дата за изключването на FM радиото, други държави в Европа и Югоизточна Азия също са в този процес на преход.

Според Тор Йермун Ериксен, ръководител на Norwegian Broacasting Corporation, това е важен ден за всички, които обичат радиото.

„Решението на министъра ни позволява да концентрираме ресурсите си повече върху най-важното, а именно да създадем висококачествено и разнообразно радиосъдържание на нашите слушатели“, коментира той.

FM радиото е патентовано през 1933 г. То записва и споделя човешката история в продължение на почти един век. Но неговите дни съвсем ясно си отиват.

Според изследване на Pew Research Center от 2012 г. въпреки че повече от 90 на сто от американците слушат AM/FM радио поне веднъж седмично, все повече хора годишно избират да се откажат от аналоговото радио, възползвайки се от интернет услугите.

Изглежда е въпрос на време много страни да последват примера на Норвегия, допълва Gizmodo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
slackfan
преди 9 години
CD-тата, че и DVD-тата, пък ако щеш и BlueRay-овете и изобщо всякакви дискови носители вече са демоде и морално остарели. Никой не ги ползва, затова и новите лаптопи са без оптично устройство и са супер тънки. Масово на старите лаптопи оптиките им се изхвърлят и там се слага SSD или преходник за обикновения HDD.Така че никакъв CD чейнджър няма в багажника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Знам какво говоря, нямат CD-та изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
В Норвегия карат основно нови автомобили, така че няма да има никакъв проблем. Проблем би имало в България, където хората купуват основно коли на старо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
d333
преди 9 години
Има по-нови автомобили, в които вграденото "радио" приема и цифрово радио. А има и отделно, които поддържат сателитно радио, приема радиота практичестки от цял свят. Разбира се, няма да е лсно всички да си сменят радиотата по колите с нови модели, но ето, примерно касетките са на изезване. А и компакт дискове вече на накой нови автомобили изобщо не се поддържат, т.е. няма "дупка" къде да се пъхат.Според мен някъде към 2020 е започне масово да се използва новото цифрово и старите оттам нататък ще залезат за няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още