IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-либерални закони срещу клеветите в медиите

Редица европейски държави наказват публичната клевета със затвор

16:10 | 29.09.15 г. 1
България е сред страните в ЕС с най-либерални закони срещу клеветите в медиите

България е сред малкото държави в ЕС, наред с Франция, Хърватия, Естония, Румъния, Великобритания и Ирландия, които имат либерално законодателство по отношение на престъплението оклеветяване в медиите. Това показват данни на Международния институт по печата, Фрийдъм хаус и Международната федерация на журналистите.

Данните се съдържат в доклад на Комитета за защита на журналистите, представен днес в Брюксел, съобщи БТА. Документът разглежда свободата на медиите в ЕС през призмата на законодателството.

Според представените данни единствено Великобритания, Ирландия, Естония, Румъния изключват клеветата от наказателния кодекс. България, Хърватия и Франция не предвиждат лишаване от свобода за оклеветяване в медиите. Всички останали държави в ЕС наказват публичната клевета със затвор.

В доклада се посочва, че у нас има случаи на заплахи срещу журналисти от престъпни организации. Отчита се, че у нас, както и във Франция, Германия, Италия и Португалия, наказанията за клевета са по-тежки, ако засегнатият е обществен служител. Допълва се, че в България има случаи на посегателства над журналисти, които носят белезите на платени поръчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Уф, недейте с такива новини. Мутрофонът за европейско развитие само се чуди как да овладее и смачка каквото е останало извън обхвата на Прасчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още