fallback

България е сред най-податливите на фалшиви новини европейски страни

Страните на Балканския полуостров са назад в индекс на медийната грамотност, а причината е лошото качество на образованието и наличието на контролирани медии

17:00 | 30.03.18 г. 2

България е на едно от последните места в Европа и последна в ЕС в индекса на медийната грамотност, разработен от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Института „Отворено общество“ - София.

Индексът оценява устойчивостта към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави. В класацията страната ни заема незавидното 30 място. След нас са само Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Македония.

Индекс

Графика: Отворено общество - София

Като цяло страните на Балканския полуостров, както и Унгария, Малта и Италия са сред най-податливите на фалшиви новини в Европа.

Изследователите обясняват, че най-голям потенциал да устояват на ефектите на фалшивите новини имат страните от Северозападна Европа. Това се дължи на високото качество на образованието, наличието на свободни медии и високото доверие между хората, както и в медиите в тези държави.

От проучването е видно, че Финландия, Дания и Холандия оглавяват класацията.

В проучването най-голяма тежест има индикаторът за медийна свобода (на Freedom House и "Репортери без граница"), както и за образованието (на PISA).

Именно по тази причина страните на Балканите са сред най-зле представилите се в доклада – заради наличието на много контролирани медии, обяснява още авторът на доклада Марин Лесенски. За него решението на проблема се крие в подобряване на образованието.

В доклада присъства и коментар защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо и достигат до повече хора в сравнение със стандартните новини. Според анализатори фалшивите новини „пътуват“ по-бързо, защото предизвикват изненада и отвращение, а истинските новини се асоциират с тъга и доверие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
fallback