fallback

Как една китайска връзка може да спъне сделката за bTV?

Марко Рубио настоява за преразглеждане заради историята на Петр Кенлер да действа като прокси на Китай в Чехия

16:13 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сделката на PPF Group на милиардера Петр Келнер за мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME), а с това – и на  bTV Media Group, може да се сблъска с неочаквани допълнителни проблеми, след като американският сенатор от демократите Марко Рубио поиска спиране на трансакцията.

В свое писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп Рубио призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания. 

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио. Според него продажбата подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай. Съединените щати имат интерес да запазят свободна и отворена медийната среда в чужбина, както и да попречат на Китайската комунистическа партия да подрива тези платформи в усилията си да подкопае демократичните норми в световен мащаб. В интерес на националната сигурност на САЩ Рубио призовава  Американската комисия за чуждестранни инвестиции (Committee on Foreign Investment in the US - Cfius) да извърши преглед на сделката.

Рубио, който председателства съвместната комисия между Конгреса и администрацията по въпросите за Китай, твърди, че PPF на Келнер „има история на действия като прокси на Китай в рамките на Чешката република". В писмото му се посочва, че телекомуникационни компании, притежавани от PPF, работят с технологии на Huawei при изграждането на 5G мрежи. По-късно днес акционерите на СМЕ имат общо събрание, на което трябва да одобрят продажбата. Засега AT&T не е коментирала темата, а от PPF поясняват, че сенаторът се позовава на „фалшива информация“ от чешки политици и не е съгласна с начина, по който в писмото е направена характеристика на пазара на CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на дейността на Telenor (включително в България - бел.ред.) в района. Сделката на чешката компания с AT&T е от октомври - около година, след като американският оператор придоби CME чрез покупката на Time Warner срещу 1,1 млрд. долара и 575 млн. долара кредитна гаранция. Ако молбата на Рубио бъде удовлетворена, смяната на собственика на СМЕ може да се отложи с месеци и години заради цялостно и задълбочено разследване.  През декември 2019 г. чешката медия Aktualne.cz публикува разследване, според което дъщерна компания на PFF - Home Credit - e наела PR-агенция, която да разработи кампания за промотиране на китайския режим и икономически програми сред обществеността в Чехия.

48-годишният Рубио е член на Сената, излъчен от Флорида. През 2016 г. той беше един от кандидатите за президентската номинация на републиканците, като спечели три от предварителните избори на партията. 

CME е  медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса и оперира на пет европейски пазара. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския си бизнес. 

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
fallback