IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как видеото по поръчка взема главната роля във филмовия бизнес

Размерът на този пазар през 2012 г. е бил 1,3 млрд. долара, показват данни на NPD Group

11:04 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Как видеото по поръчка взема главната роля във филмовия бизнес

66-ият филмов фестивал в Кан започна миналата седмица с премиерата на "Великият Гетсби" на Баз Лурман - най-нашумелият филм, откривал фестивала от 2009 г., когато той стартира с "Горе" на Pixar, пише Forbes.

Тъй като Кан е една лъскава, но понякога измамна призма на цялостното състояние на филмовия бизнес, поразително е да се отбележи колко много филми както на фестивала, така и на пазара в САЩ като цяло, стават достъпни за публиката толкова бързо. Причината: видеото по поръчка. 

Само срещу 16,50 долара американците могат да гледат "Гетсби" на мултиплекса или пък да си пуснат HBO на 26 май и да видят "Зад свещника" на Стивън Содърбърг - филми, които в момента вървят по кината.

По същия начин любителите на киното рядко се налага да чакат, както в миналото, за това дистрибуторите да намерят филм на фестивал, да го купят, позиционират, продадат и пуснат по кината - процес, който често отнемаше не месеци, а години. Днес доста често те могат да се наслаждават на най-новите творения на филмовия бизнес от комфорта на собствените си дневни благодарение на стабилния растеж на сектора на видеата по поръчка.

В момента продажбите на този сектор надхвърлят продажбите на физически дискове и заемат все по-голям дял от филмовия бокс офис. Освен това в него участват не само филмовите компании.

Медийни конгломерати, като Comcast и Verizon, и технологични гиганти, като Amazon, както и кабелни дистрибутори, като Time Warner и Charter, инвестират сериозно в неговото бъдеще. Агенции за набиране на таланти, кабелните телевизионни оператори и креативният бранш също виждат потенциала му.

Въпреки че точните данни са оскъдни, дори и студията, пускащи големи холивудски блокбъстъри, твърдят, че генерират големи печалби от видеото по поръчка. Според NPD Group размерът на този пазар през 2012 г. е бил 1,3 млрд. долара. За специалните и независими филми той може да е основен източник на печалба.

Някои жанрове, особено филмите на ужасите, но и музикалните, комедийните филми и тези, насочени към многокултурни аудитории, се представят по-добре при видеото по поръчка. Във все повече случаи те първо се пускат по този начин, преди да излязат по кината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още