IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия доброволно е загърбила суверенитета си при скандала с подслушванията

Страната е имала правото да контролира военната собственост на САЩ на нейна територия, за да защити своите интереси

14:01 | 06.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия доброволно е загърбила суверенитета си при скандала с подслушванията

Германските органи са имали правото да контролират военната собственост на САЩ на германска територия, ако счетат, че „по този начин следва да защитят интересите на Германия“. Това става ясно от материал на излизащия в Хале вестник Mitteldeutsche Zeitung след запитване на журналистите до германското Външно министерство.

„Проверката за съответствие с германското право на американските военни инсталации в Германия е част от възприемането на германските интереси", пише в статията, като авторът се позовава на допълнителен протокол към член 53 на НАТО. „При спешни случаи и в изключителни обстоятелства чуждите войски би следвало да предоставят незабавен достъп без предварително уведомление“.

Германските инспекции са били възможни, но не и задължителни. Заместник-председателят на Левите, Ян Корте, се оплаква пред вестника, че предвид досегашния развой на скандала с подслушванията Берлин въобще не се е възползвал от това право. „Сегашният развой на скандала е напълно неприемлив", казва той.

Причината за бездействието на различните федерални органи и правителства вероятно се дължи на факта, че Германия се е отказала със законодателството за НАТО от значителна част от своя суверенитет. След 11-и септември 2001 г. германските канцлери не са смеели да изискват каквото и да е обяснение от американците, защото всички усилия на американците са оправдавани от войната срещу тероризма.

„Федералното правителство трябва да направи нещо по въпроса. Документите на Сноудън предполагат ясното заключение, че дейностите по наблюдението нарушават германското и европейското право и все още продължават. Ако се окаже, че в същото време германската страна не е направила нищо, за да провери фактите, а камо ли, за да се спре тази практика, то това ще е не само скандално, но и нарушение на конституцията", пише вестникът.

От няколко месеца е ясно, че американската Агенция за национална сигурност (NSA) извършва шпионаж и от военни инсталации в Германия, като например от базата си във Висбаден. Там дори се строи нов център за прихващане на комуникациите. 

Как водещите производители на смартфони спорят за обслужването на Ангела Меркел вижте в материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
Забраниха на еврокомисарите да се возят на яхти на олигарсиhttp://novinar.bg/news/zabraniha-na-evrokomisarite-da-se-voziat-na-iahti-na-oligarsi_MzUwMjs2Mw==.html?#comments1466744Критиците на новия кодекс на Еврокомисията обаче посочват, че в него има много пропуски и липсва ясна дефиниция на понятието конфликт на интереси. Като пример за това могат да бъдат посочени случаите на бившия член на ЕК от Германия Гюнтер Ферхойген, който основа лобистка фирма по европейските въпроси два месеца след като се оттегли от поста си.Ферхойген го прегази товарен влак и това събитие няма да се отмени, а в случай, че за малко успее да промени това събитие, ще го сполети друго 100 пъти по-голямо нещастие, на този и на онзи свят едновременно! - Ферхойген заради теб пострадаха Михаел Шумахер и Ангела Меркел! - Ферхойген, няма да можеш да се скриеш и два метра под земята от мен, ще те преследвам докато не ти сменя пола, за да има жена и бъдеще и за мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
И Ангела Меркел пострадала при каране на скиГоворителят на Меркел съобщи, че тя имапукната кост в задната лява част на таза, както и сериозни натъртвания.http://***.vesti.bg/sviat/evropa/i-angela-merkel-postradala-pri-karane-na-ski-6002208Жена от Сиатъл приета в Спешното след 3-часов оргазъмhttp://***.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/amerikanka-prieta-v-bolnica-sled-3-chasov-orgazym-6002224
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Ko? Не!След 2 св. в. Германия няма суверенитет и няма армия, тя е под властта на САЩ и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още