IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google e получил искане за потребителски данни и от българските власти

Правителствените искания за данни на потребителите в световен мащаб са скочили със 120% за последните четири години

13:10 | 28.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Google e получил искане за потребителски данни и от българските власти

Ако има едно нещо, което характеризира най-добре последния Доклад за прозрачност на Google, то е това, че заявките за информация за потребителите не намаляват ни най-малко. 

Исканията на различни правителства и държавни ведомства към Google за предоставяне на лични данни на конкретни потребители продължават да се увеличават стабилно. Само през втората половина на 2013 г. ( от юли до декември) интернет гигантът е получил над 27 477 заявки за общо над 42 000 акаунта.  За сравнение – през втората половина на 2009 г. Google е получил 12 539 искания. 

За първи път Google отбелязва и едно искане от български власти, което е било за общо три акаунта, но е било отказано от компанията. Google не уточнява естеството на искането.

Онлайн концернът представя тези доклади два пъти в годината от 2009 г. насам, като досега никога не е получавала искане от българските институции.

Лидер в класацията по искания за достъп до данни отново са САЩ, като американските власти са изпратили 10 574 искания за 18 254 акаунта. В 83% от случаите Google е предоставил поне някаква информация. На второ място в своеобразната класация се нарежда Индия, където са поискани данни за 4401 акаунта. Концернът е реагирал с данни в  66% от исканията. Трето място заема Франция с интерес към 3378 акаунта и предоставени данни за 51% от тях.

По отношение на успеваемостта лидер е Финландия. Властите там са поискали информация за 48 профила и са я получили в цели 92% от случаите. САЩ и Малта делят второто място с по 83%, като за Малта исканията са 60.

Общо за цялото второ полугодие на 2013 г. концернът е получил 27 477 искания за 42 648 профила, а е предоставил данни за 64% от тези искания.

Подобно на други технологични и комуникационни компании Google редовно получава искания от правителства и съдилища по целия свят за предаване на потребителски данни. В този отчет компанията разкрива броя искания, които е получили от всяко правителство, по шестмесечни периоди с определени ограничения. Използването на услугите нараства всяка година и заедно с това се увеличава броят на исканията за потребителски данни, пояснява в постинг в корпоративния блог компанията.

„Продължаваме да търсим нови начини за организирането на информацията и за предоставянето на още подробности. Например от отчетния период юли – декември 2010 г. насам започнахме да разкриваме процентите искания за потребителски данни, които изпълняваме изцяло или частично. А от отчетния период януари – юни 2011 г. започнахме да разкриваме броя потребители или профили, за които са били поискани данни“, пише още юристът на компанията Ричард Салгадо в блога на компанията.

Различни закони позволяват на правителствените органи да разследват нормативни нарушения или престъпна дейност. Google, както и други технологични компании, получава искания за потребителски данни от правителствени органи, разследващи престъпна дейност, административни органи, съдилища и други. Когато се получи подобно искане, екип на концерна го преглежда, за да се увери, че отговаря на законовите изисквания и на правилата на компанията. За да се съобрази с искането, то трябва да е в писмена форма, подписано от упълномощен служител на органа, който го отправя, и издадено съгласно съответния закон. Ако Google счете, че обхватът на дадено искане е твърде широк, се опитва да го стесни. И уведомява потребителите си за юридическите искания, когато е подходящо, освен ако не е забранено от закон или съдебно разпореждане.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Сигурно Танов е искал нечие ЕГН за да може да му звънне :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още