IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Пейдж: Google е все още далеч от представата ми за онлайн търсене

Все още сме само на повърхността на онова, което е възможно, смята съоснователят на търсачката

15:20 | 19.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателите на Google са все още недоволни от това, което са постигнали досега, и обещават повече "дългосрочен ангажимент към новите технологии". В годишното писмо на основателите към акционерите главният изпълнителен директор Лари Пейдж припомня за даденото от него и Сергей Брин през 2004 г. обещание по време на първичното публично предлагане. А именно - „да развиваме услуги, които значително да подобрят живота на колкото се може повече хора". Много е било постигнато в тази насока за такъв кратък период от време - от търсенето през Gmail, Maps, Chrome и Youtube до Android. Все още главният принцип е, че "информацията е в основата на Google".

"Въпреки това в много отношения сме на 1 млн. мили разстояние от това да създадем търсачката на мечтите ми, която предоставя на всеки точната информация в точното време, когато има нужда от нея и почти без усилие", пише още Пейдж. Google Now започва сега да се опитва да посрещне това предизвикателство, като дава информация на потребителя, без да изисква конкретен въпрос. 

Една от трудностите се състои в това, информацията и връзките да се разбират наистина в дълбочина. „Въпреки че ние сме все още в ранна фаза, ние също сме постигнали и значителен напредък в разбирането на хората и техните взаимоотношения. Това е от решаващо значение, ако искаме да се подобри взаимодействието между хора и компютри". Като пример главният изпълнителен директор на Google дава базираната на местоположението информация за трафика, която трябва да бъде на разположение в момента, в който потребителят се отправя към следващата дестинация. Контекстът също трябва да помогне в това отношение, за да може да се създаде подобно на интервю взаимоотношение.

„Ние се доближаваме до това. Попитайте например колко е висока Айфеловата кула, и след това и кога е построена „тя“. Чрез разбиране на това какво се има предвид под "тя“ в различни контексти, ние можем да представим търсенето под формата на разговор".

Същевременно Пейдж подчертава продължаващия успех на Android и заявява, че в момента има над 1 млрд. активирани устройства. Той също така посочи, че Android разработчиците са получили през 2013 г. четирикратно повече средства от потребителите спрямо миналата година. „Ние сега наблюдаваме как Android преминава към носими продукти, като часовници или автомобили, където по невероятно лесен начин може да получаваме инструкции за посока на движение, за осъществяване на повиквания или слушане на музика".

Като нерешен проблем той посочи достъпа до интернет, до който днес достъп имат едва два милиарда души от общо 7 млрд. население на Земята. Ето защо той е ентусиазиран от идеята за Project Loon - проектът на изследователската лаборатория Google X. Той предвижда изграждането на пръстен от балони, които да бъдат транспортирани от ветровете в стратосферата по целия свят. От тях се очаква да предоставят интернет на селските райони, отдалечени и неснабдени с онлайн мрежата региони на света.

По думите му е жалко, че „много компании в хода на времето се опитват да правят това, което винаги са правили, с няколко постепенни промени". Този тип на поетапен подход в крайна сметка води до незначителност, особено в областта на технологиите, тъй като те са склонни към революционни, а не еволюционни промени. „Това е причината за това ние да продължаваме да инвестираме в дългосрочен план в следващото поколение на обещаващи компании и проекти".

И докато компютърните очила Google Glass не са споменавани, основателят и главен изпълнителен директор дава за примери медицинската дъщерна компания на Google Calico, която се фокусира над изследвания за мерки за удължаването на човешкия живот, придобитият като производител на интелигентни сградни технологии Nest Labs и, разбира се, автономните автомобили.

„Днес тези идеи изглеждат малко шантави, но ако миналото ни говори нещо за бъдещите успехи, тогава залозите от днес вече няма да изглеждат толкова диви и луди в рамките на няколко години. Шестнадесет години, след като дадохме началото на Google, ние сме едва на повърхността на онова, което е възможно", завършва Пейдж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
ей така се вдига акция... две условия: 1. Можеш да рисуваш с въображение розови балони2. Досега си доказал, че нарисуваните от теб розови балони в миналото си ги постигал... стискам им палци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още