IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният стартъп Uber може да бъде оценен на 12 млрд. долара

Така създателят на мобилно приложение за таксита може да стане по-скъп от борсово котираните Hertz Global Holdings и Avis Budget Group

10:40 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният стартъп Uber Technologies, създател на приложението за таксита Uber, преговаря с група фонд мениджъри за голяма инвестиция, която би повишила стойността на компанията на над 12 млрд. долара, пише Wall Street Journal. 

Мобилното приложение на компанията, която съществува от около пет години, свързва потребителите с шофьори на автомобили. Желаещите да пътуват сравняват цената, обявена от различните шофьори, след това добавят кредитна карта към акаунта си в приложението и отбелязват мястото, от което искат да бъдат взети. Услугата също позволява на потребителите да следят докъде е стигнала колата, както и да видят избрания от шофьора маршрут, преди да платят.

На някои места, в които услугата се предлага, обаче се надигна остра критика срещу нея. Така например лондонските таксиметрови шофьори гледат на Uber като на нелегална услуга, защото частните автомобили не могат да ползват таксиметрови апарати. Транспортната компания в града - Transport for London – обаче не смята, че Uber нарушава закона, тъй като използва частни шофьори, които да изчисляват дължимите суми. Германските таксиметрови шофьори също смятат, че услугата представлява нелегална конкуренция.

През тази седмица компанията със седалище в САЩ е преговаряла вече с няколко инвеститора. Според запознати със случващото се Uber иска да събере свеж капитал за повече от 500 млн. долара. Потенциални донори са фондът  BlackRock, холдинговите компании General Atlantic и Technology Crossover Ventures, както и няколко хедж фондове.

Uber е помолил потенциалните инвеститори да дадат отговор за решението си до края на седмицата. Компанията планира да осъществи финансирането си най-късно до края на второто тримесечие.

И в момента Uber е сред най-ценните стартъпи, подкрепени от фондове за рисков капитал. През миналата година три стартиращи компании от технологичния бранш получиха оценка от над 10 млрд. долара - онлайн посредникът за частни квартири Airbnb, услугата за съхраняване на данни Dropbox и китайският производител на мобилни телефони Xiaomi.

По този начин Uber може да бъде оценена по-високо от двата най-големи посредници за автомобили на борсата - Hertz Global Holdings и Avis Budget Group, които имат пазарна капитализация от 12,8 млрд. и съответно 5,8 млрд. долада. За разлика от тези две компании, които поддържат голям и скъп флот от автомобили и стотици клонове, Uber има само онлайн мрежа и база данни с пътници и шофьори. 

Според WSJ нетните приходи на компанията могат да достигнат 1,5 млрд. долара през 2014 г. 

Припомняме, че преди броени дни Google актуализира своето картово приложение за Android и IOS Google Maps с подобрени насоки, офлайн достъп и Uber интеграция. Uber е първото външно приложение в Google Maps, но това не е изненадващо, имайки предвид, че миналата година Google Ventures инвестира 258 млн. долара в Uber Technologies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още