IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон ограничава дейността на американската агенция за сигурност

Службите вече ще могат да получават данни само след разрешение на съда

11:40 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разкритията на Едуард Сноудън предизвикаха сериозни масови протести срещу практиките на тайните служби.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Разкритията на Едуард Сноудън предизвикаха сериозни масови протести срещу практиките на тайните служби. Снимка: Ройтерс

След дълги дебати американският Конгрес прие широкомащабна реформа на закона за тайните служби, от която се очаква да ограничи масовото събиране на данни за комуникациите от страна на американските шпионски служби, предава Ройтерс.

Широко мнозинство от републиканци и демократи гласува в сряда във Вашингтин за т. нар. USA Freedom Act, който обаче трябва да бъде приет и от Сената.

Проектът беше приет с подкрепата на 338 конгресмени, 88 гласуваха “против”. Според анализатори има вероятност Сенатът да отхвърли законопроекта, тъй като много от водещите конгресмени там подкрепят събирането на данни. Реформата, подкрепяна от президента на САЩ Барак Обама, не беше одобрена от Конгреса миналата година, припомня AFP.

Според приетия в Конгреса закон набраната информация ще се съхранява от самите телекомуникационни компании, а Американската агенция за национална сигурност (NSA) ще получава достъп до нея само с разрешение на съда. Компаниите ще имат право да публикуват отчети за получените искания за издаване на информация веднъж на половин година.

Параграф 215 позволява на тайните служби да събират и съхраняват в продължение на години масово метаданни от телефонни разговори в САЩ - т.е. телефонни номера, времето и продължителността на разговорите. Това стана публична информация през юни 2013 г. заради разкритията на бившия служител на NSA Едуард Сноудън. Федерален апелативен съд обяви в началото на май този процес за противоконституционен.

Законодателната реформа трябва да забрани изрично на NSA масовото събиране на телефонни данни и имейли и данни за трафика в интернет. Тайните служби в бъдеще ще могат само целенасочено да поискат данни за единични лица или групи от телекомуникационните оператори, като след това ще бъдат отговорни за съхранението. Заявка за достъп до данните ще има само след съгласието на Националния съд за сигурност. От 2006 г. този съд надзирава масовото събиране на данни от NSA.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. американското разузнаване получи широки правомощия чрез т. нар. Патриотичен акт. Валидността на регламента бе многократно удължава както от президента Джордж У. Буш, така и от неговия наследник Барак Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още