fallback

Китайските власти разширяват контрола си над киберпространството

Чуждестранни компании се опасяват, че може да бъдат принудени да произвеждат на място, или да представят софтуерния си код на властите

16:49 | 01.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският законодателен орган прие национален Закон за сигурността, който обхваща всичко - от териториалния суверенитет до затягане на сигурността в киберпространството. Този ход вероятно ще подразни редица чуждестранни фирми, предава Ройтерс.

Основен компонент на закона, приет от постоянния комитет на Народния национален конгрес (NPC), е да направи цялата ключова мрежова инфраструктура и информационните системи “сигурни и контролируеми”. 

Президентът Си Дзинпин заяви, че китайската сигурност обхваща редица области, включително политиката, културата, военните, икономиката, технологиите и околната среда.

Но чуждестранни бизнес групи и дипломати твърдят, че законът е неясен, и се опасяват, че може да изиска технологичните компании да произвеждат продукти в Китай, или да използват само такъв код, който да е представен на властите, като ги принуди да разкрият така своя интелектуална собственост.

Дзиен Шуна, заместник-председател на Комисията по законодателните въпроси в NPC, омаловажи тези опасения, посочвайки, че Китай приветства компании от всички страни да оперират в Китай и да предоставят услуги, отговарящи на закона.

“Ще продължим да следваме пътя на мирното развитие, но в никакъв случай няма да се откажем от нашите законови права и изобщо няма да жертваме основните интереси на страната”, коментира тя по време на брифинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
fallback