IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия блокира Wikipedia*

Причината за мярката е цензурирането на статия за приготвянето на наркотик

13:05 | 25.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руското правителство инструктира всички интернет доставчици в страната да блокират руската Wikipedia, след като сайтът отказа да премахне публикация за приготвянето на наркотици, пише TechCrunch.

"Днес чухме това от Роскомнадзор, руската агенция, натоварена с надзора на руските комуникации, че инструктира интернет доставчиците да блокират руската Wikipedia. Цензурата на съдържанието на Wikipedia противоречи на визията на Wikimedia: свят, в който всеки може свободно да получи достъп до сбора на цялото знание“, коментира Wikimedia Foundation, неправителстваната организация, която подкрепя Wikipedia и други проекти.

Руската Wikipedia в момента има над 1 млн. статии и се радва на над 1 млрд. посещения месечно.

"Първо научихме за вероятното блокиране миналата седмица, когато Роскомнадзор отправи предупреждение относно статия в руската Wikipedia за вид вид наркотик, форма на канабис. В изявлението си тя посочи, че статията съдържа информация как се подготвя веществото. Бележката беше насочена към Wikipedia с цел премахване на статията“, коментират от платформата.

Роскомнадзор следи публикациите, свързани с употребата на наркотици. По-рано този месец тя забрани за кратко достъпа на много потребители в страната до Reddit след публикуването на материал, в който подробно описва как се отглеждат психеделични гъби.

Според Wikimedia редакторите на руската Wikipedia в момента обсъждат най-добрия ход, за да отговорят на ситуацията, като търси начин да се справи с въпроса, следвайки собствените си стандарти.

В крайна сметка Русия отмени забраната върху сайта. Федералната служба по комуникациите извади платформата от списъка със забранени сайтове, посочвайки, че това се случва след редакция на статията и с изпълнение на решението на съда. 

*Статията е актуализирана в 14:53 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 8 години
А ти прочете ли защо се е случило? Всъщност такъв орган трябва да има вътрешно в Уикипедия. Аз съм съгласен статии свързани с приготвяне на наркотици и други подобни неща да бъдат премахвани... и то не от държавни органи, а от самата Уикипедиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Чакаме да блокират интернет, после да забранят електричеството и топлата вода а до 2020та - и колелото хахахаха :)Безгранична е рашката глупост - да перифразирам Айнщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още