IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламата изстреля акциите на Alphabet до исторически връх

Резервите в брой възлизат на 72 млрд. долара, от които концернът ще похарчи 5,1 млрд. долара за обратно изкупуване на акции

09:09 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път Alphabet представи отчет на своята нова холдингова структура. Приходите растат на годишна база с 13 на сто до 18,7 млрд. долара. Чистата печалба на интернет компанията скача с 45% до 3,98 млрд. долара (5,73 долара за акция) след 2,74 млрд. долара (3,98 долара за акция) преди година. 

Резервите в брой възлизат на 72 млрд. долара, от които Alphabet ще похарчи 5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции. И по-точно 5 099 019 513,59 долара, които са корен от 26 (броя на буквите) по 10 на 18-а степен (18 млрд. долара приходи).

Акциите на компанията скочиха в следборсовата сесия с 11 на сто до 723 долара, което е исторически връх. 

Причината за това са високите приходи от мобилна реклама и реклама в Youtube, но също така и по-стриктният контрол над разходите. Малък сигнал за безпокойство – средната цена на реклама пада с 11 на сто.

През следващото тримесечие концернът ще представи за първи път общи детайли за по-маловажни проекти като Nest, Google X, Calico или Fiber. 

Като се изключат някои еднократни ефекти, Alphabet е спечелила 7,35 долара за акция. Анализатори очакваха печалбата на тази база да е от 7,20 долара за акция, а година по-рано тази печалба беше 6,25 долара за акция.

Коригираните приходи се се увеличили през трите месеца до края на септември с 13% до 18,68 милиарда долара, обяви концернът след края на борсовата сесия в четвъртък.

Като се изключат сумите, които Google плаща на други компании, включително и на Apple Inc., за препращането на трафик, приходите на Alphabet са в размер на 15,1 млрд. долара. На тази база Wall Street очакваше нетни приходи от 15,04 млрд. долара, според анкета на RBC Capital Markets.

Като най-голямата дигитална рекламна компания в света бизнесът на Google се възползва от повишаването на онлайн активността. Бюрото за интерактивна реклама (Interactive Advertising Bureau) заяви в сряда, че онлайн рекламните приходи в САЩ са нараснали с 19% през първата половина на годината. Рекламата при търсенията представлява най-голямата част от тези приходи , а господстващата търсачка на Google помага на компанията да прибере лъвския пай.

Въпреки това преминаването към мобилни устройства намали малко дела на Google и даде на Facebook Inc. и на други конкуренти шанс да наваксат.

Потребителите са по-малко склонни да кликват върху реклами или да правят покупки на смартфони, което свива цените за реклама на Google. Компанията се бори с тенденцията с  пригодени за мобилните устройства рекламни формати и инструменти за маркетинг.

Google започна да предлага и повече реклами с безплатните резултати при търсенето на телефони през юли, което увеличи броя на кликовете на тези реклами. Маркетолозите плащат на Google за тези кликания, така че тази промяна насърчава рекламните приходи.

Оперативните разходи нарастват до 6,93 млрд. долара от 6,1 млрд. долара, което е 37% от приходите, съобщи компанията. Това е същият дял, какъвто е бил преди една година.

Доскорошният концерн Google изненадващо обяви преобразуването си в холдинг с името Alphabet през август, като то стана факт през октомври. Дотогавашните акционери в Google станаха такива в новия холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още