IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: „Убийството“ на паролите е бъдещето на сигурността

Банката възнамерява да замени паролите с биометрична сигурност, която измерва 50 различни фактора

09:25 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank обмисля „бракуване“ на традиционните пароли за сметка на технологиите за пръстови отпечатъци, за разпознаване на лицата и интелигентни технологии, които идентифицират начина, по който потребителят държи телефона си.

Банката възнамерява да замени паролите с биометрична сигурност, която измерва 50 различни фактора, включително данни за местоположението, начина, по който се държи телефона, технологии за пръстов отпечатък, както и за разпознаване на лица, съобщава Financial Times. Deutsche Bank работи над технологията в сътрудничество с компанията Callsign.

Идеята е, че проследяването на редица показатели, а не само на една проста парола, ще позволи на банката да бъде по-сигурна, че именно титулярът на сметката всъщност иска достъп до услугата.

„Ако сте си счупили дясната ръка и ... сте у дома и използвате лявата си ръка, апаратът ще разпознае вашето местоположение, вашия ПИН код, биометрични данни, но боравенето с апарата е по различен начин, така че системата може да каже „дайте ми разпознаване на лицето“, казва пред FT Ник Доди, регионален мениджър по иновациите на банката.

Deutsche Bank в момента изпробва технологията и може да я пусне за клиенти с високи доходи и корпоративни клиенти, позволявайки им по-лесно да трансферират големи суми пари. Обикновено всяка трансакция над определен лимит изисква заверка от банката, но в Deutsche са уверени, че едно подобно ново ниво на сигурност може да премахне необходимостта от това.

Редица банки вече обмислят този вид на цялостен подход за онлайн сигурност, като отбягват ползването на традиционните пароли. MasterCard вече експериментира със „Selfie Pay", форма на сигурност за разпознаване на лицата, а някои скандинавски банки използват подобна технология на тази на Deutsche Bank със съдействието на шведския стартъп BehavioSec.

Банките влагат все повече средства в начини за гарантиране на кибер сигурността. В края на миналата година американската банка JP Morgan призна, че е станала жертва на мащабна хакерска атака. Около 76 млн. домакинства и 7 млн. малки предприятия са били засегнати от нарушението на сигурността на данните, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на банката.

Очаква се към края на годината разходите за защитни мерки на банката да достигнат около 250 млн. долара (около 198 млн. евро). Освен това банката има около 1000 служители, които работят в областта на киберсигурността.

Инцидентът притесни американската банкова индустрия, която традиционно харчи милиарди долари за програми за сигурност, за да защити чувствителната информация от хакери. Наскоро серия от измами с кредитни карти предизвика сериозни притеснения в САЩ, като милиони клиенти бяха засегнати.

Междувременно според проучване на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) киберпрестъпността струва на световната икономика 445 млрд. долара всяка година, а вредите, нанесени на бизнеса от кражбата на интелектуална собственост, надвишават 160-те млрд. долара, които отделните потребители губят заради хакерски атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още