IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля дали услуги като Google News трябва да плащат за медийно съдържание

Плановете доведоха до остри критики от страна на технологичната индустрия

09:18 | 10.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) обмисля дали услуги като Google News и Yahoo News трябва да плащат, за да показват откъси от новини, което отваря нови дебати между онлайн индустрията и издателите на медийно съдържание, предава Ройтерс.

Представител на ЕС в сряда обяви, че се обмислят „дали са необходими специални действия, свързани с агрегаторите на новини, включително такива, свързани с авторските правата“.

Това се случва след като вчера Брюксел разкри план да облекчаване на правата за достъп до онлайн съдържание в 28-те страни членки, така че да позволи на хората в ЕС да гледат повече съдържание онлайн.

Идета да се накарат въпросните компании да плащат, за да показват медийно съдържание, предизвика сериозна критика както от технологичната индустрия, така и от някои издатели.

Услугата Google News беше спряна в Испания, слад като беше приет закон, по силата на който компанията трябваше да плаща за препубликуването на заглавия или кратки откъси от текста.

ЕК твърди, че няма планове да облага компаниите за публикуване на хипервръзки.

Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, част от която са Google, Yahoo и Microsoft, определи идеята за налагането на такси на линк като противоречива. Големите играчи в бизнеса смятат, че тя не е от полза за никого.

Група от 12 издатели и техните асоциации миналата седмица писаха до Еврокомисията, посочвайки, че подобни правила ще ги направят не толкова видими в мрежата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още