IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не иска Великобритания да увеличава правомощията на агенциите за сигурност

Компанията изрази притесненията си във връзка с нов законопроект, който според нея представлява заплаха за данните

15:20 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple не иска Великобритания да увеличава правомощията на агенциите за сигурност

Американският технологичен концерн Apple изрази притесненията си относно плановете на Великобритания да увеличи правомощията на агенциите за сигурност да следят случващото се онлайн. Според технологичния гигант планираните промени в законодателството биха могли да намалят сигурността на личните данни на милиони хора, предава Ройтерс.

Великобритания разкри предложенията за радикалните промени още миналия месец. В плановете влиза и следенето на това кои сайтове посещават потребителите. Според страната това е необходимо, за да може страната да се пази от евентуални измами и атаки.

Критиците твърдят, че документът, наречен Investigatory Powers Bill, дава на британските служби правомощия, които надвишават тези в други западни страни, включително САЩ, като нарушават свободите.

Apple твърди, че е против предложенията в законопроекта, които ще отслабят криптирането на данните, като задължаването на интернет доставчиците да подпомагат прихващането на данни и проникване в устройствата на заподозрените. Базираната в Калифорния компания заяви, че най-добрият начин за защита от сложни хакерски схеми и кибератаки е осъществяването на по-силно, а не на по-слабо криптиране.

"Ние вярваме, че е грешно да се отслаби сигурността на стотици милиони, спазващи закона, клиенти, така че да се достигне по-лесно до малцината, които представляват заплаха", коментира производителката на iPhone. “В тази бързо еволюираща среда на киберзаплахи компаниите трябва да останат свободни да прилагат силно криптиране, за да защитават потребителите”.

Apple критикува и изискването за създaването на “вратички” и възможности, които могат да отслабят защитата, вградена в продуктите на компанията.

“Оставянето на ключа под изтривалката няма да помогне само на добрите хора”, коментира тя. “Лошите също ще го открият”.

Според Apple предложенията могат да принудят компаниите, които не са от Великобритания, да предприемат действия, които биха нарушили законите в техните страни, а това ще бъде катализаторът, който ще накара и другите държави да приемат подобно законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още