IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични концерни – срещу повече права на службите

Google, Facebook, Yahoo и правозащитни организации се обявиха против предоставянето на повече правомощия на разследващите органи

15:29 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Големите технологични концерни – срещу повече права на службите

Google, Facebook, Yahoo и редица правозащитни организации се обявиха против предоставянето на повече правомощия на разследващите органи в САЩ.

Концерните приеха обща позиция против предложените промени в законодателството на страната, които ще разрешат на разузнавателните агенции да събират повече информация без съдебно разрешение, съобщава Еngadget.

Фирмите и организациите са пратили обща позиция до Сената, в която поясняват, че предложените промени „обрисуват" твърде детайлна и интимна картина за личния живот на хората. 

Така например промените предвиждат да се разреши на разузнавателните агенции да събират данни като IP адрес, информация за дадена сесия, история на сърфирането в интернет, метаданни от имейлите (т.е. с кого и кога си е писал потребителят) и даже точното време, в което даден човек е влизал в профила си, при това без да има нужда от съдебно разрешение.

В писмото се подчертават и предишните ползвания от страна на ФБР, както и злоупотреби на т. нар. "national security letter" (NSL) – документи, които нямат нужда от съдебно разрешение. Според документа ФБР е издадала над 300 хил. подобни искания през последните десет години, а също така се твърди, че „по-голямата част" от тях включват заповеди, забраняващи на технологичните фирми да разкриват на потребителите, че има такива искания. Цитира се и одит от страна на Службата на главния инспекторат, която през 2007  г. е решила, че „ФБР използва незаконно тези искания за събиране на информация, които не са законно регламентирани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още