IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще гласува споразумение за обмен на данни със САЩ

Данните, които от тук насетне се обменят, ще бъдат надлежно защитени, смята евродепутатът Емил Радев

22:43 | 30.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В четвъртък на свое пленарно заседание Европейският парламент трябва да одобри споразумението между ЕС и САЩ за обмен на лични данни с цел предотвратяване, разследване, разкриване и наказателно преследване на престъпления, включително тероризъм. Това заяви по Skype от Брюксел евродепутатът Емил Радев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков.

Заедно с Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност той говори за детайлите около споразумението за обмен на лични данни между САЩ и ЕС и за начина, по който то ще повлияе на живота на европейските граждани.

„Това споразумение трябва да осигури хармонизиран и съгласуван набор от стандарти за защита на данните, включително основни принципи като пропорционално свеждане до минимум на данни, минимален период на съхранение и ограничаване на целта за използване на тези данни“, каза Радев. То трябва да осигури ефективно прилагане на стандартите за защита на данните и контрола им от страна на независими публични органи, добави евродепутатът.

Това означава, че данните, които от тук насетне се обменят, ще бъдат надлежно защитени, каза Радев. Според него няма да има повече откази от страните членки да предоставят данни въз основа на недостатъчната им защита, допълни евродепутатът.

Службите за сигурност все още не комуникират на необходимото ниво, отбеляза от своя страна Божилов. Имало е случаи, в които поради лошата комуникация между държавите са се състояли пропуски в сигурността, добави той.

„В това направление САЩ действат като една страна, тъй като успяха да обединят в една обща концепция и действия всички служби“, каза Божилов. Според него Европа, от друга страна, в много отношение е разединена държава по държава. „Въпросите по сигурността все още не са предоставени на общите структури, а се решават от отделните страни", коментира още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
както повечето споразумения със сащ и това ще действа еднопосочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още