IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия твърди, че се готви голяма кибератака срещу банковата ѝ система от чужбина

Според Кремъл става дума за заговор на чуждестранни разузнавателни агенциу

12:18 | 02.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия обяви, че е разкрила заговор на чуждестранни разузнавателни агенции да всеят хаос в руската банкова система чрез координирана вълна от кибератаки и фалшиви новини в социалните мрежи за банкрут на банки, предава Ройтерс.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че сървърите, които трябва да бъдат използвани за кибератаката, са разположени в Холандия и са регистрирани в украинска компания за уеб хостинг, наречена BlazingFast.

Атаките са планирани да започнат на 5 декември, а целите са редица големи банки в няколко руски града, сочи изявлението.

„Планирано е кибератаката да бъде придружена от масови провокативни SMS-и и публикации в социалните мрежи за криза в руската банкова система, фалити и проблеми с лицензите“, гласи текстът. "Федералната служба за сигурност е взела необходимите мерки, за да неутрализира заплахите за руската икономическа и информационна сигурност“.

В изявлението не се посочва разузнавателните агенции на кои страни стоят зад предполагаемия заговор.

Антон Анопричук, директор на базираната в Киев BlazingFast, заяви, че нито Федералната служба за сигурност, нито други разузнавателни агенции са били в контакт с неговата компания. Пред Ройтерс той коментира, че очаква повече информация, така че компанията му да може да разследва случая.

Запитан дали сървърите му могат да бъдат използвани за кибератака, той заяви: „Технически е възможно. Възможно е при всяка хостинг компания, в която можеш да наемеш сървър. Можеш да атакуваш от него и в 99% от случаите се разбира чак след самото събитие“.

Русия е в повишена готовност за посрещането на чуждестранни кибератаки, особено след като американските власти обвиниха Кремъл, че е замесен в хакерските атаки на имейла на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Като правило техните информации се потвърждават, за разлика от тази на опонентите им която обикновено се опровергава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Ехооо, интернет е на САЩ.Никой рзумен човек, не би предприел мигновена атака в интернет в отговор на такава извършена, от който и да било.Както виждаш, вчера Норвегия е решила да предаде един такъв хакер от КГБ на САЩ, а на русия и остава само да протестира и да има предвид за вбъдеще.Ако САЩ решат да ударят наякой по интернет, то бъди сигурен, че ще бъде направено така, че да не може да се проследи, а не като руснаците .Локализираха дори, къде се намират компютрите им от които са стартирани хакерските атаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
И преди и сега ЦРУ е мафия.Хванаха ги за топките и стискаааааааааат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още