fallback

Мъск: Познанията на Зукърбърг за изкуствения интелект са лимитирани

Милиардерът отговори язвително на индиректна нападка към него от страна на основателя на Facebook

11:55 | 26.07.17 г. 7
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Илон Мъск, който ръководи Tesla и SpaceX, отговори доста язвително на критика от страна на основателя на Facebook Марк Зукърбърг заради схващането му за бъдещето на изкуствения интелект. Мъск твърди, че „разбирането му по темата е ограничено".

От друга страна самият Мъск бе обвинен, че знае твърде малко по темата от Родни Брукс, основател на дирекция "Компютърни науки и изкуствен интелект" на Масачузетския технологичен институт. Брукс също така е съосновател на iRobot и Rethink Robotics.

Мъск отговори в Twitter на коментарите, направени от Зукърбърг през почивните дни, докато главният изпълнителен директор на Facebook разговаряше с феновете си на живо в продължение на час и половина. Основателят на социалната мрежа каза, че сериозната загриженост и регулирането на изкуствения интелект са необходими, за да защитят бъдещето на човешката раса преди изкуственият интелект да стане масово явление.

 

I've talked to Mark about this. His understanding of the subject is limited.

— Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2017

Мъск остава поддръжник на технологията и изкуствения интелект, но наскоро определи напредъка в сферата като „най-големия риск, пред който сме изправени като цивилизация".

Смятан за един от визионерите на бъдещето, Мъск обикновено е свързван с най-дръзките мечти на хората. Преди седмици той говори за опасностите от усъвършенстването на изкуствения интелект и настоя пред американските губернатори да създадат възможности за контрол върху развиващата се с бясно темпо сфера, преди да е станало твърде късно.

"Изкуственият интелект е рядък случай, в който трябва да сме проактивни в регулирането, вместо да протестираме срещу него, защото ако закъснеем с регулирането, това може да е фатално", каза той на среща с американски губернатори по-рано тази година. „Лудост е, че днес доста удобно живеем в свят, който Джордж Оруел е смятал за крайно безумен. Всички носим телефон с микрофон, който може да бъде включен буквално във всеки един момент, без да разберем, с GPS, който знае местонахождението ни, с камера и с всичките ни лични данни. И правим това на драго сърце, има нещо налудничаво в това", коментира още Мъск.

Изкуственият интелект става все по-важна част от бизнеса на Facebook, а самият Зукърбърг се замеси с технологията, за да развие собствената си система за домашна автоматизация, така че естествено той я чувства различно.

"Мисля, че има хора, които са просто критични и се опитват да подчертаят тези сценарии на съдбата - просто аз не разбирам това. Това е наистина отрицателно и в някои отношения всъщност мисля, че е доста безотговорно", казва той, цитиран от Silicon Valley Business Journal.

Изкуственият интелект  е многостранен и сложен предмет и не може да се опише в туит от 140 знака или в чат на живо във Facebook по време на градинско парти. Този публичен спор между две от най-влиятелните фигури в бизнеса в света обаче най-малкото може да помогне тази тема да излезе на преден план и да насърчи по-дълбоките дискусии за бъдещето на технологията.

Зукърбърг и Мъск и друг път са имали съвместни негативни преживявания. През миналата година един сателит на Facebook бе унищожен, след като ракетата на SpaceX, която трябваше да го изнесе в орбита, избухна при изстрелването й във Флорида. Сателитът беше част от глобалната програма за свързване на Facebook Internet.org. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
fallback