IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant е пред пробив в преговорите с регулаторите в Китай

Компанията може да възроди скоро плановете си за IPO

16:37 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на китайската компания за финансови технологии Ant отдавна подозира, че ще има още проблеми. Още през юли 2020 г. компанията, чиито приходи идват предимно от финансови услуги, се преименува. Отсега нататък тя не биваше да се нарича Ant Financial Group, а Ant Technology Group или накратко Ant Group.

Но в крайна сметка това не помогна на базираната в Ханджоу компания да се скрие зад новото име. От гледна точка на регулаторите тя е твърде мощна в ролята си на доставчик на финансови услуги, а основателят на компанията Джак Ма е твърде критичен публично. Ето защо правителството отмени гигантското първично публично предлагане (IPO) на акции на компанията, което всъщност беше планирано за ноември. То трябваше да е най-голямото IPO в света.

Оттогава планът е на пауза и пазарите се чудят кога компанията ще възобнови плановете си за първичното предлагане. Тази седмица може да има известно движение в процеса.

Както съобщават единодушно няколко медии, Ant може да обяви пробив в преговорите с китайските регулатори тази седмица.

Според запознати двете страни са се споразумели за план за преструктуриране. Той може да бъде обявен преди началото на Китайската Нова година на 11 февруари.

По-конкретно, според статия на Bloomberg планът предвижда всички подразделения на Ant да бъдат обединени във финансов холдинг.

Той трябва да включва и технологичните области на компанията като дейността по блокчейн и услугите за доставка на храна. В първоначалното си предложение групата първоначално се опита да комбинира само преките финансови услуги в нова структура.

Ако компанията се управлява изцяло като финансов холдинг, това ще постави групата под по-строго регулиране отпреди - и по този начин ще се съобрази с плановете на китайското правителство.

Ant е основана през 2004 г. под името Alipay от Джак Ма като фирма за разплащания за неговата компания за онлайн търговия Alibaba. През 2011 г. Ма раздели Alipay от Alibaba в отделна компания, която все още контролира. Сега Alibaba държи само 33 процента от акциите на Ant.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още