IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея глоби Google за злоупотреба с пазарната мощ при смартфоните

Санкцията не е висока, но новите законодателни инициативи в страната може да причинят силно главоболие на американските концерни

10:41 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Android захранва 81% от смартфоните в Южна Корея. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Android захранва 81% от смартфоните в Южна Корея. Снимка: Bloomberg LP

Южна Корея глоби Google на американския технологичен концерн Alphabet Inc. със 177 милиона долара за възпрепятстване развитието на конкурентите на операционната система Android, поддържайки кампания, насочена към доминацията на американския гигант в мобилното търсене, предава Bloomberg.

Регулаторите обвиняват Google, чиято мобилна операционна система захранва над 80% от смартфоните по света, че използва огромната си мощ в преговорите, за да изтласка конкуренцията. Корейската комисия за справедлива търговия (KFTC) заяви, че споразуменията на Google срещу фрагментацията (AFA) с производители като Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc. не позволяват на производителите на джаджи да разработват или използват модифицирани версии на операционната система Android. Регулаторът забрани на Google да принуждава производителите да подписват договори за AFA и разпореди компанията да промени съществуващите контракти.

През август Корея стана първата държава, приела закон, принуждаващ Apple Inc. и Google да отворят магазините си за приложения за външни платежни системи, създавайки потенциално радикален прецедент за техните доходоносни операции. Този законопроект влиза в сила на 14 септември, се казва в съобщение на Корейската комисия за комуникации. Глобата от 207,4 милиарда вона от вторник е една от най-високите глоби в страната, наложена за злоупотреба с господстващо положение на пазара, като само на производителя на мобилни чипове Qualcomm Inc. са наложени по-високи санкции.

Google отговори, че Android е ускорил иновациите - включително сред корейските компании, и е подобрил потребителското изживяване, и че ще обжалва решението. „Решението на KFTC, публикувано днес, пренебрегва тези ползи и ще подкопае предимствата, с които се ползват потребителите“, се казва в изявление на компанията.

Новите мерки от KFTC имат за цел да стимулират конкуренцията, като освободят компаниите от задължението да създадат така наречения модифициран Android - версии, изградени от същите основни градивни елементи, но модифицирани, за да отговарят на целите на производителя, като например насочване към различни класове устройства или случаи на използване, без страх от наказателни мерки от страна на Google.

„Действията на Комисията за справедлива търговия не бяха ограничени до мобилните устройства. Коригиращите мерки включват нововъзникващи области, свързани с интелигентни устройства, като интелигентни часовници и интелигентни телевизори“, каза председателят Джон Сунг-ук на брифинг във вторник, цитиран от Bloomberg. „Ето защо очакваме, че ще се появят нови иновации, когато се задейства известен натиск на конкуренцията в тази област“.

Корейските регулатори засилиха контрола над технологичните гиганти тази година, включително и над местните играчи. Групата компании около конгломерата Kakao Corp. загуби пазарна стойност в обем от над 16 милиарда долара в един момент този месец, след като топ законодатели нарекоха най-голямата услуга за съобщения и социални медии в страната „символ на алчност“. Защитата на потребителите е фокусиращата точка на мерките, предназначени да ограничат пазарния контрол на най-големите компании, особено в развиващите се сфери като финтех услугите.

Пазарното господство на Google в мобилната сфера се затвърди в резултат на възпрепятстването на конкурентите от страна на технологичния гигант, каза още корейският регулатор. Amazon.com Inc. и Alibaba Group Holding Ltd. не са успели да стартират свои бизнеси с мобилни операционни системи, докато Samsung и LG не успяха да пуснат устройства като смарт часовници и високоговорители с нови услуги навреме поради възпрепятстващите действия на Google, твърди още комисията.

Отделно KFTC разследва три други случая, свързани с Google и ограниченията на конкуренцията на пазара на приложения в Play Store, покупките в приложения и рекламния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още