IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага правила за киберсигурност за институциите в блока

Това се случва в момент, в който опасенията от засилени хакерски атаки нарастват

17:14 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Страните от Европейския съюз трябва да въведат рамка за управление на рисковете за киберсигурността в институциите на блока. Това заяви Европейската комисия на фона на опасенията за увеличаващите се кибератаки, които могат да нарушат важни дейности и да доведат до кражба на чувствителна информация, предава Ройтерс.

Предложението е част от пакет все още неприети правила на ЕС, наречени Регламент за киберсигурност, който също така има за цел създаването на Съвет за киберсигурност, който да наблюдава прилагането на новата регулация.

„В една свързана среда един инцидент с киберсигурността може да засегне цяла организация. Ето защо е от решаващо значение да се изгради стабилен щит срещу киберзаплахи и инциденти, които могат да попречат на способността ни да действаме“, коментира еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Съгласно проектоправилата всички институции, органи и агенции на ЕС ще трябва да идентифицират рисковете за киберсигурността, да съставят план за подобряване на своята киберсигурност, да правят редовни оценки и да споделят подробности за инциденти.

Освен това Европейската комисия предлага регламент за информационната сигурност, който ще създаде минимален набор от правила и стандарти за всички институции в блока.

От седмици правителствата предупреждават, че Русия или нейните съюзници могат да извършат кибератаки като отмъщение за санкциите. Това накара банките да засилят мониторинга, планирането на сценарии за действие и да предвидят допълнителен персонал в случай на нарастване на враждебната активност.

По-рано този месец министрите на ЕС призоваха за създаването на фонд за спешно реагиране за противодействие на широкомащабни кибератаки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още