IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се сблъсква с нов антимонополен иск в Европа

Този път под прицел е услугата за онлайн обяви за работа на гиганта

11:22 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Датски конкурент в сферата на онлайн обявите за работа заведе антимонополен иск срещу Google пред регулаторите в Европейския съюз. Той обвинява звеното на Alphabet, че несправедливо е облагодетелствало собствената си услуга за търсене на работа, предава Ройтерс.

Искът може да ускори проверката на услугата Google for Jobs от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, три години след като за първи път попадна в полезрението ѝ. Оттогава ЕС не е предприемал конкретни действия във връзка със сектора.

Европейската комисия и Google не са отговорили веднага на запитването за коментар, изпратено след обичайното работно време.

Google, която през последните години беше глобена повече от 8 млрд. евро от Вестагер за редица антиконкурентни практики, по-рано заяви, че е направила промени в Европа след оплакванията на конкуренти в услугите за търсене на работа онлайн.

Пуснатата през 2018 г. в Европа услуга Google for Jobs предизвика критики от 23 уебсайта за обяви за работа през 2019 г. По думите им те са загубили пазарен дял, след като гигантът предполагаемо е използвал пазарната си мощ в подкрепа на новата си услуга.

Платформата на Google свързва обяви, публикувани от много работодатели, като позволява на кандидатите да филтрират, запазват и да получават известия за нови обяви, въпреки че трябва да влязат в други услуги, за да кандидатства. Google позиционира голямо поле за тази услуга в топ резултатите при обикновени търсения в мрежата.

Jobindex, един от 23-те платформи, отправили критиките си още преди три години, твърди, че Google е изкривила датския пазар, който преди е бил силно конкурентен, като е използвала антиконкурентни практики.

Основателят на Jobindex и неин главен изпълнителен директор Кааре Даниелсен заяви, че компанията му е била изградила най-голямата база данни с обяви за работа в Дания по времето, когато Google Jobs е навлязла на местния пазар миналата година.

„Въпреки това, за краткото време след пускането на Google for Jobs в Дания, Jobindex загуби 20% от трафика си от търсачки заради услугата на Google”, коментира Даниелсен пред Ройтерс.

„Позиционирайки собствената си услуга в горната част на страниците с резултати, Google на практика скрива част от най-подходящите обяви от търсещите работа. Експертите по подбор на персонал, от своя страна, може да не достигнат до всички търсещи работа, освен ако не използват услугата на Google”.

„Това не само задушава конкуренцията сред услугите за набиране на служители, но директно уврежда пазара на труда, който е централен за всяка икономика“, посочва Даниелсен, призовавайки ЕК да нареди на Google да спре предполагаемите си антиконкурентни практики, да глоби компанията и да наложи периодични плащания, за да осигури спазване на правилата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още