IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на листнатите телекоми преживяват Ренесанс*

Възможната милиардна сделка в Германия насърчи курсовете на акциите на KPN, Telefonica Deutschland и Deutsche Telekom

16:39 | 23.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на листнатите телекоми преживяват Ренесанс*

Пазарът на мобилни услуги в Германия е на път да се сдобие с нов лидер в сектора.  Предложеното придобиване на E-Plus от Telefonica Deutschland обаче оказва влияние и върху цените на акциите на конкурентите, като предизвика истински фурор на борсите. Особено търсени днес са и акциите на Deutsche Telekom. Нови мечтани придобивания загряха и пазарите, а браншовият индекс скочи с 1,5% към обяд – доста по-висок ръст от средния за пазара.

Най-голям печеливш от очертаващата се сделка са акциите на холандската компания-майка на E-Plus - KPN, чиято пазарна капитализация се повиши с над 13 на сто. В последствие ръстът се нормализира до 3,11%, като една акция се търгуваше за 1,8560 евро. Според плановете KPN ще получи за E-Plus 5 млрд. евро в брой и дял от 17,6 на сто от общата компания. Според изчисленията на анализатора на LBBW Щефан Боршайд цената е над осем пъти над чистата оперативна печалба на E-Plus. 

Книжата на Telefonica Deutschland скочиха междувременно с 5,2 на сто, но в течение на търговията минаха на червена територия и засега отчитат спад от 4,72 на сто до 5,434 евро за брой. Според анализатори въпреки огромния потенциал за икономии в Telefonica Deutschland регулаторните предизвикателства не са за подценяване. Освен това инвесторите се настройвали и за възможното увеличение на капитала. Цената на акциите на испанската компания-майка Telefonica набъбна с 2,63 на сто. 

И акциите на Deutsche Telekom получиха сериозен тласък. За досегашния лидер сделката ще има както недостатъци, така и предимства, пояснява анализаторът от Equinet Адриан Пел, цитиран от Ройтерс. Наистина, ще се появи нов силен конкурент, но от друга страна се намалява конкурентният натиск, защото на пазара остава един конкурент по-малко. Акциите на базирания в Бон концерн скочиха с 2,08% до 9,34 евро за брой, като така поведоха списъка на печелившите компоненти в Dax.

*Актуално към 16,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Mtel ме заплашваха с рязане на пръсти ако не уяаствам в картелът им на Българския пазар. Същото е и на банковия пазар, където банките са регистрирани в Австрия , Уникредито, Райфайзен, ДСК (Унгария) заради банковата тайна и картела и престъпленията, които правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още