fallback

Мтел загуби над 200 000 клиенти за година

Българското дружество, заедно с тези в Австрия и Хърватска, натоварват най-силно резултатите на компанията-майка Telekom Austria

14:42 | 14.11.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-старият български мобилен оператор Мтел продължава да губи клиенти, като техният брой намалява с 4,9% на годишна база. Докато преди година компанията е имала над 5,5 млн. клиента, сега те са с над 200 000 по-малко – около 5,3 млн. По този начин дружеството държи 44,8% пазарен дял.

Същевременно през деветмесечието на 2013 г. приходите на компанията отбелязват спад от 16,3% до 300 млн. евро. В допълнение към неблагоприятната макроикономическа ситуация компанията е била засегната и от понижените от регулатора цени на едро. Според компанията ефектите от това възлизат на 36,9 млн. евро спад в приходите за разглеждания период. Намалените с 21,3 млн. евро (10,7%) оперативни разходи не са успели да компенсират негативното развитие и сравнимата EBITDA се понижава с 23% до 126,7 млн. евро. Ниските цени за терминиране, таксите, които операторите плащат за извършване на взаимни повиквания, накърняват бизнеса в България, пояснява компанията-майка Telekom Austria.

Мтел отбелязва ръст от 23% на клиентите на фиксирани услуги на годишна база, а потреблението на мобилен интернет се повишава с близо 17% също на годишна база. Третото тримесечие е белязано и от забележително повишение в продажбите на смартфони и таблети в магазините на телекома - 552% за таблети и почти 100% за смартфони.

Резултатите не са добри и за Telekom Austria AG, един от двата големи мобилни концерна в Европа, в които Карлос Слим има участие чрез своята America Movil SAB. Печалбата преди данъци и такси за третото тримесечие спада до 357,9 млн. евро спрямо 410,4 млн. евро, обяви базираната във Виена компания. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха печалбата да е в размер на 357,7 млн. евро. Приходите от продажби спадат с 5,3 на сто до 1,04 млрд. евро.

„Ниските оперативни разходи успяха само частично да компенсират спадащите приходи", заявиха от компанията в тримесечния си доклад. Бизнесът в Австрия, България и Хърватия е най-голямата спирачка за печалбата, отчита още концернът. В Хърватия EBITDA се срива с 34 на сто, след като приходите от роуминг намаляват силно след присъединяването на страната към Европейския съюз.

Telekom Austria е изправена пред плащане на 1,03 млрд. евро за радиочестотен спектър в Австрия, придобит през миналия месец. Компанията ще плати парите за 14 честоти от четвърто поколение (LTE), като аукционът бе сред най-скъпите подобни търгове в Европа и завърши с почти четири пъти по-голяма сума от първоначалната минимална цел. Преди няколко месеца анализатори прогнозираха, че TA ще плати за честоти едва около 300 млн. евро. Заради голямата сума международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на компанията на "Baa2" от "Baa1". Малко по-късно и от Standard & Poor’s намалиха рейтинга на оператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback