IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom оглави телеком пазара по приходи

2013 г. бележи исторически обрат за компанията с по-високите приходи от мобилни услуги в сравнение с фиксираните

16:24 | 04.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Vivacom оглави телеком пазара по приходи

Третият по старт български мобилен оператор Vivacom обяви, че има най-високи приходи сред телеком операторите в България. 

Общите приходи на оператора за миналата година възлизат на 811,9 млн. лв., което е спад от 5% в сравнение с 2012 г. За сравнение – Mtel отчете приходи от 399,4 млн. евро за 2013 г. (или около 781 млн. лева) , а при Globul този показател е 661,9 млн. лв. за миналата година.

За първи път в историята на Vivacom приходите от мобилни услуги надвишават тези от фиксирани. Операторът отчита 415,9 млн. лв. приходи от мобилни услуги, или с 5% повече спрямо резултатите от 2012 г. Според компанията това се дължи главно на стабилен ръст на мобилните абонати със срочни договори през годината.

Увеличените продажби на смартфони и таблети компенсират намалението на регулираните цени за терминиране. Мобилните абонати на оператора са се увеличили до 2,6 милиона – ръст от 10% в сравнение с 2012 г.

Броят и ръстът на мобилните абонати са отчетени след промяна на методологията за отчитане на предплатените услуги. Тя изключва предплатените клиенти без трафик в продължение на повече от 3 месеца. Vivacom твърди още, че има най-нисък дял неактивни абонати, в сравнение с другите два мобилни оператора.

Приходите от фиксирани услуги на компанията бележат спад от 14% на годишна база до 396 млн. лв. заради продължаващите тенденции потребителите да заменят домашния телефон с мобилен. Влияние оказват и засилената конкуренция между операторите и по-ниските цени на терминиране, които водят до спад в приходите от взаимно свързване.

За разлика от абонатите на гласови услуги, при потребителите на високоскоростен интернет се наблюдава ръст от 2% до 327 хил. абонати за годината. Според компанията това се дължи преди всичко на набиращата популярност оптична свързаност. Към момента компанията покрива 680 хиляди домакинства с високоскоростна оптична връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Мога да потвръдя данните, съдейки по себе си - прехвърлих си телефона от Глобул към Виваком...даваха най-добрата цена и абонаментен план към този момент, а и смс-ите са им по-евтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още