IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone се намесва и в автомобилния бранш

Британският оператор плаща 145 млн. евро за италианския Cobra Automotive Technologies

16:43 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vodafone се намесва и в автомобилния бранш

Vodafone навлиза на нови територии – британският телекомуникационен концерн иска да пусне корени и в автомобилния сектор и за тази цел придобива италианската компания Cobra Automotive Technologies. Vodafone ще плати за оператора на електронни услуги 145 млн. евро, заяви концернът в понеделник, цитиран от Ройтерс. 

Мобилните услуги и мултимедийните мрежи от устройства все повече се използват в индустрии като автомобилната, застрахователната, транспорта или енергийния сектор. Vodafone и други мрежови оператори искат да си осигурят парче от този т. нар. M2M бизнес (машина-към-машина). Те очакват, че пазарът ще расте с бързи темпове. Един пример за M2M приложения е използването на електронни устройства за измерване на потреблението на енергия в дома.

Автомобилната индустрия също разчита на най-новите разработки, като например такива за установяване на местоположението на превозните средства, и по този начин ще може да предоставя ценни данни в случай на катастрофи или на кражба. В тази сфера Cobra, която е активна също и в застрахователната индустрия, е специалист. Компанията е фокусирана върху телематичните приложения. Но Cobra също така предлага системи за сигурност, като например асистенти за паркиране.

„Ние искаме да инвестираме в бизнеса, за да предложим на нашите автомобилни и застрахователни клиенти пълна гама от телематични услуги", казва Ерик Бренайс, мениджър, отговарящ за M2M бизнеса на Vodafone. За тази цел Vodafone ще плати по 1,49 евро на акция на Cobra.

И други компании също преоткриват автомобилната индустрия. Така например наскоро американският технологичен гигант Google обави, че през идните години ще пусне по улиците автономен автомобил без педал за газта и волан. Apple от своя страна успя да убеди някои автомобилни концерни, като например Daimler, да инсталират нейната операционна система iOS в борд компютрите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още