IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Com Hem набра 850 млн. долара при IPO-то си

Заради силното търсене цената на акциите скочи временно с 11%

18:24 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Com Hem набра 850 млн. долара при IPO-то си

Шведският кабелен оператор Com Hem AB регистрира успешно първично публично предлагане (IPO), след като набра 5,67 млрд. крони (850 млн. долара) във второто най-голямо борсово предлагане в скандинавските страни от началото на тази година след това на датската аутсорсинг компания ISS, предава Ройтерс.

При дебюта цената на акции скочи временно с 11%, до 64,40 крони, което оценява компанията на близо 2 млрд. долара. В крайна сметка Com Hem продаде акциите си на цена от 58 крони всяка, което бе близо до горния край на обявения ценови диапазон.

Com Hem направи седмото IPO на основния пазар на Стокхолмската фондова борса от ноември 2013 година насам, след суша, продължила две години и половина. Всички нови участници, с изключение на един, се представиха по-добре на по-широкия пазар - с ръст от най-малко 10 на сто.

Търсенето на акции на Com Hem беше силно, което е показателно за факта, че инвеститорите очакват, че Com Hem може да продължи да увеличава бройката на абонатите за видео и интернет услугите си.

„Не се нуждаем от повече капитал, но е добра възможност да наберем повече средства и да намалим дълговете, предвид това колко силни са пазарите”, коментира изпълнителният директор Андерс Нелсон, цитиран от Bloomberg.

Компанията заяви, че ще има нетен дълг в размер на около 9,5 млрд. крони след предлагането. Това означава, че цената на акциите от 58 крони оценява компанията на около 8,9 пъти печалбата за 2015 г. преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA), каквато е прогнозата от анализаторите от Nordea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още