IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изведе в орбита сателит за мониторинг, разработен съвместно с Бразилия

Апаратите от серия CBERS са разработени с цел опазване на природата

14:14 | 07.12.14 г.
<p>
	Спътникът е конструиран в рамките на програма за изследване на земните ресурси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спътникът е конструиран в рамките на програма за изследване на земните ресурси. Снимка: Ройтерс

Спътник за дистанционно сондиране на земната повърхност Си Би И Ар Ес 4 (CBERS-4) е изстрелян успешно днес от космодрума Тайюан в севернокитайската провинция Шанси, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Ракетата носител "Чанчжен-4Би" ("Великият поход-4Би") стартира в 11.26 ч. местно време (5.26 ч. българско) и сателитът бе изведен в набелязаната орбита. Това бе двустотният пуск на ракета от този тип, посочва агенцията.

Спътникът е конструиран съвместно от Китай и Бразилия в рамките на програма за изследване на земните ресурси, по която се работи от 1988 г.

Апаратите от серия CBERS (Chinese-Brazilian Earth Resource Satellite) се използват за мониторинг на земната повърхност с оглед опазване на горите, на природната среда като цяло и за нуждите на селското стопанство.

Предишният опит за извеждане в орбита на сателита CBERS-3 преди година завърши неуспешно заради повреда в ракетата носител от същия тип като стартиралата днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още