IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виваком сред кандидатите за Telekom Srbija?

Компанията е подала необвързваща оферта за сръбския оператор

13:57 | 20.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Виваком сред кандидатите за Telekom Srbija?

Десет компании са представили необвързващи оферти за покупка на Telekom Srbija, съобщава Министерството на икономиката на страната, цитирано от „Вечерни новости“. По информация на медията сред тях е и Българска телекомуникационна компания (БТК, с търговско име Виваком). От компанията отказаха коментар по темата пред Investor.bg. 

Самият премиер на Сърбия Александър Вучич заявява, че Telekom Srbija няма да се продава на всяка цена, а само ако за него бъде предложена добра цена. Сръбското икономическо министерство изразява доволството си от големия интерес към компанията, която е една от най-печелившите в страната. 

Сърбия покани потенциалните купувачи да представят необвързващи оферти за Telekom Srbija през миналия месец. Крайният срок за това изтече на 2 август. Властите трябваше да оценят предварителните оферти до 17 август и се очаква да обявят кои компании могат да продължат в търга. 

Според информация на специализирания информационен сайт telecompaper.com необвързващи оферти са подали българският оператор Виваком, Deutsche Telekom, за който се спекулира, че ще участва в собствеността на сръбския телеком чрез американски инвестиционен фонд, Telekom Slovenije, който е три пъти по-малък от сръбската компания и самият той е обект на приватизация, Advent International, Apollo Global Management, Mid Europa Partners, CVC Capital Partners, Novator Partners, Abu Dhabi Investment Authority, Turkcell, BC Partners, Colbeck Capital Management и големият руски оператор Mobile TeleSystems. Документи в процедурата е подала и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Както е посочено в публичното обявление и наредбата за условията, начина и процедурата за приватизацията на големи предприятия, сръбската приватизационна агенция е изпратила документацията за първата фаза на процедурата до заинтересованите лица, които са изпълнили заложените предварителни условия и са подписали договор за конфиденциалност. Информацията се състои от инструкции за кандидатите, информационен меморандум за телекома и консолидиран финансов отчет за 2014 г.

Към 28 юли такава документация е изпратена на Advent International, Apollo Global Management, Mid Europa Partners, CVC Capital Partners, Novator Partners, Deutsche Telekom, Mobile TeleSystems, Telekom Slovenije и ЕБВР.

Избраният от приватизационната агенция консултант по процедурата е заявил, че Turkcell и BC Partners са се отказали от искането на информация, а за останалите трима участници - Abu Dhabi Investment Authority, Colbeck Capital Management и БТК, се проверява дали изпълняват условията за участие в търга. 

Кандидатите за Telekom Srbija трябва да притежават активи за не по-малко от 2 млрд. евро или годишни приходи от поне 500 млн. евро. Отговарящите на изискванията ще получат право да извършат дю дилиджънс на оператора, а след това да представят финалните си оферти, за което ще разполагат с между 60 и 180 дни.

На по-ранен търг, през 2011 г., когато бяха обявени за продажба 51 на сто от акциите на телекома, се яви само един заинтересован купувач – Telekom Austria. Предложената цена беше по-ниска от обявения минимум и след неколкократно удължаване на сроковете процедурата беше обявена за неуспешна. 

Към момента Telekom Srbija е лидер на сръбския пазар на мобилени и фиксирани телефонни услуги и интернет. Компанията се оценява на 1,5 млрд. евро, пише Bloomberg. Компанията е мажоритарен собственик на втория най-голям телеком в Босна - Telekom Srpske, както и на контролен дял в черногорския мобилен оператор M:Tel.

През 2014 г. сръбската компания отчете ръст на консолидираната нетна печалба от 13,4% до 17,8 млрд. динара (148 млн. евро), а приходите от основна дейност са 122 млрд. динара (1 млрд. евро).

За първото полугодие на 2015 г. компанията отчита ръст от 5,7% до 16 млрд. динара на печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация и остава пазарен лидер с 4,5 млн. мобилни клиенти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Сърбите ако имат 5 грама акъл, ще се продадат на Дойче или на Тюрксел. Останалите са ментърджии според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 8 години
Сега последно ВТБ с Цецо ли са или с #Кой? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
Ник`ъв смях. Руснаците си затвърждават позиции. ВТБ...., търговска зона.....оператори..... Няк`ва - ник`ва връзка май.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още