IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Теленор забавят темповете на ръст

Мобилният оператор губи 111 хил. абонати през първото фискално тримесечие

12:42 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общите приходи на Теленор за първото тримесечие на 2017 г. продължават да растат, но темповете на увеличение се забавят. Повишението достига 2% в сравнение със същия период на миналата година, докато през четвъртото тримесечие беше отчетен ръст от 5,29%. Приходите само от мобилни такси и услуги нарастват с 1% на годишна база.

Печалбата пред данъци, лихви и амортизации (EBITDA) се увеличава с 3% благодарение на по-високите приходи от абонатите на договор, които достигат 7,91 млн. лева. Средният приход от един потребител (ARPU) - ключов показател за бранша, се увеличава през първото тримесечие на 2017 г. с 6% спрямо същия период на 2016 г. благодарение на тенденцията за преминаване към планове с по-висока месечна такса. Той достига малко над 12 лева месечно.

Общият брой на клиентите се свива със 111 хил. души през първото тримесечие заради намалението на броя потребители на предплатени услуги, което води до намаление и на общата клиентска база на компанията от 6% на годишна база.

За цялата компания майка Telenor Grоup приходите спадат с 3 на сто до 30,5 млрд. норвежки крони (малко над 6,35 млрд. лева), докато органичните приходи остават на нивото от преди година. Приходите от мобилни услуги и трафик се увеличават с 1 на сто на органична база. Печалбата пред данъци, лихви и амортизации се свива с 1 на сто до 11,5 млрд. крони (почти 2,4 млрд. лева), което води до марж от 38%. Увеличението при него е 1 процентен пункт.

Общият брой на мобилните абонати на г рупата нараства с 2 млн. души за отчетния период, увеличавайки общия брой на потребителите до 172 млн. души. Увеличението се обяснява преди всичко с ръста от 1,9 млн. абоната в Бангладеш и 600 хил. в Пакистан, отчасти компенсиран от понижение в броя на ползващите услугите на групата в Малайзия и Тайланд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още